Bugüne kadar 800 bine yakın kişinin izlediği belgeselle ilgili aralarında Sigara ile Savaş Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) yetkililerinin de bulunduğu çevrelerce savcılıklarda suç duyurusunda bulunuldu.
Belgeselin resmi tarihin dışına çıkılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun pek gün ışığına çıkmamış yönlerini ele almasını yararlı bulan çevreler olduğu kadar belgeselin “Türk Ulusu’nun ortak değerleri olan Atatürk’ün aşağılandığını ve bu yolla Cumhuriyet değerlerinin aşındırıldığını” iddia edenler de var.
Atatürk sigara ve içki içiyor diye dava açıldı
Atatürk’ün sigara içmesini yansıtan kareler nedeniyle Sigara ile Savaş Derneği kurucu üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Sigara ile Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural filmi savcılığa taşıdı.
Diğer bir şikayet de ADD Malatya Şubesi Başkanı Ali Ekber Tunçdemir’den geldi. Tunçdemir, Dündar’ın 1951 yılında çıkarılan Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlara İlişkin Kanun uyarınca cezalandırılmasını talep ediyor.
Bu yasaya göre, “Atatürk’ün hatırasına hakaret edenler toplam 4,5 yıl hapisle cezalandırılıyorlar. Avukat Tarcan Ülük filme 13 yaş sınırı getirilmesini ve Dündar’a plaket veren İzmir Valisi M. Cahit Kıraç’ın bunu geri almasını istedi.
Savcı: Atatürk'ün değeri yasayla korunamaz
Beyoğlu savcısı Muzaffer Yalçın, “Atatürk’ü sevmiyorum, Humeyni’yi seviyorum. "Atatürk'ü sevmeme hakkı var mı? Başıma bir iş gelmeyecekse ben sevmiyorum. Atatürk’ün yetkiyi padişahtan alırken yani saraydan alırken laik bir Cumhuriyet kurmak için aldığını düşünmüyorum" diyen Nuray Canan Bezirgan ve Kevser Çakır hakkında dava açılmasına gerek görmemişti. Savcı, gerekçe olarak "Atatürk'ün değerini korumak için özel kanunlara gerek yok" demişti.
Kimler yargılandı, yargılanıyor?
Atatürk'e dair düşünceleri nedeniyle bugüne kadar birçok kişi "Atatürk'ü Koruma Yasası" olarak bilinen yasa uyarınca yargılandı.
Yazar Mustafa İslamoğlu ve gazeteci Hakan Albayrak bu suçlamayla tutuklandılar ve çeşitli sürelerle hapis yattılar; Peri Yayınları sahibi Ahmet Önal, Prof. Atilla Yayla hapse mahkum oldu.
Gazeteci İpek Çalışlar, yayıncılar Ragıp Zarakolu ve Fatih Taş, çevirmenler Lütfi Taylan Tosun ve Aysel Yıldırım, Özgür-Der Çocuk Kulübü yöneticilerinden Zehra Çomaklı Türkmen, gazeteciler Mehmet Terzi ve Oral Çalışlar kovuşturmalık oldular. Gazeteci Ertuğrul Kürkçü hakkında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmıştı.
Gaziantep “Çoban Ateşi” gazetesinde 8 Kasım 2007 tarihinde yayımlanan Berkant Coşkun’a ait “Anne beni askere yollama” başlıklı yazıdan dolayı yazı işleri müdürü Yasin Yetişgen “Halkı askerlikten soğutmak” ve “Atatürk Koruma Kanunu”nda yargılanıyor.(EÖ)