Muş Vali Yardımcısı Murat Sefa Demiryürek, Emniyet Müdürü İsmet Türkmen'in katıldığı toplantıda, okul müdürleri, öğretmenler, çok sayıda vatandaş ve öğrencilere proje hakkında bilgi verildi.
"Hayata Bakış Projesi" yöneticisi Emekli Albay Halit Yaşar Uysal, projenin amacının ÇEV'in, 151 aydının bir araya gelmesiyle 1994 yılında İstanbul'da kurulduğunu belirtti.
Uysal ÇEV'in Erzurum, Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı ve Kars illerinin içinde olduğu altı il ve 56 ilçe de, 24 ay süreyle projeyle ilgili eğitim seminerleri düzenleyeceğini açıkladı.
Uysal, "Çocuklarımızın geleceklerine ilişkin, daha isabetli kararlar verebilmelerini sağlamak için karşılaştıkları sorunlar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, aile planlaması ilke ve yöntemleri, aile planlaması hizmetlerine nasıl ulaşabileceği ve nasıl etkin kullanabileceği, hamileliğin olası ters etkileri, istenmeyen hamileliklerin önlenmesi ve tehlikeli kürtaj uygulamaları, hızlı nüfus artışı ve ekonomik kalkınma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesi, konularında eğitimi planlıyoruz" dedi.
Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Toplum Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ise bireylerin ve ailelerin istedikleri zaman istedikleri sayıda bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olabilmesi için aile planlamasının gerekli olduğunu, bunun için kullanılacak yöntem için danışmanlık hizmeti alınması gerektiğini söyledi.
Tümerden, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
"Bu hastalıklar sadece cinsel organlar değil, vücudun diğer organ ve sistemlerini de etkilerler. Bu hastalıkların bazıları vücuda ağır hasarlara hata ölüme neden olmaktadır.
"Cinsel yolla bulaşan çok sayıda hastalık bulunmaktadır. En önemlileri; bel soğukluğu, frengi, AIDS ve Hepatit-B'dir.
"Bu hastalıklardan korunmak için; birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunulmamalı, tek eşli cinsel yaşam tercih edilmelidir. Riskli olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Şüpheli kişilerle cinsel ilişkide mutlakla prezervatif kullanılmalıdır.
"Enjektörlerin paylaşımından kaçınılmalı, aynı tıraş bıçağını farklı keşiler de kullanılmamalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altında olan vatandaşlarımızın mutlaka düzenli bir şekilde doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir."
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ailelerin çok çocuk yaptığını ve bu çocukların genelde sokağa itildiğini söyleyen Tümerdem, çocukların sokakta kötü alışkanlıklar edindiğini anlattı.
Tümerdem, "Kadınlar burada çocuk makinesi gibi kullanılmakta ve tüm hayatlarını çocuk yapmakla geçirmektedirler. Ben burada 25-30 yaşındaki bir kadına baktığım zaman üzüntü duyuyorum. Çünkü 'Kaç çocuğun var' diye sorduğumda, 10-12 çocuğunun olduğunu söylüyor. 'Neden bu kadar çocuk yaptınız?' dediğimiz zaman Allah vergisi olarak nitelendiriyorlar. Tamam, Allah vergisi ama, sen bakabilecek kadar çocuk yapmak zorundasın" diye konuştu.(EÖ/AD)