Çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu yedi ülke arasında sadece Tunus ve Türkiyelilerin yarısından fazlası kadınların istediği gibi giyinme hakkı olduğuna inanıyor.
Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırma Enstitüsü’nün, Arap ayaklanmalarının ardından Tunus’ta yaşanan toplumsal algı değişikliğine odaklanan araştırması, Türkiye, Lübnan, Suudi Arabistan, İran, Pakistan ve Mısır’daki toplumsal kabullerle ilgili önemli veriler ortaya koyuyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili veriler şöyle:
Siyasi algı
Müslümanların ağırlıklı olarak yaşadığı yedi ülkede farklı etnik grupları kapsayan üç bin kişilik örneklemlere sorularak hazırlanan araştırmadan diğer satırbaşları ise şöyle:
* Kadınların istediği gibi giyinme hakkı olduğuna Tunusluların yüzde 56’sı, Türkiyelilerin yüzde 52’si, Lübnanlıların yüzde 49’u, Suudi Arabistanlıların yüzde 47’si, İranlıların yüzde 27’si, Pakistanlıların yüzde 22’si ve Mısırlıların yüzde 14’ü katılıyor.
* Seküler politikaların ülkelerini daha iyi bir yer yapacağına Tunus, Irak, Lübnan ve Türkiyelilerin yüzde 70-80’i inanıyor.
* Askeri iktidarı destekleyenler Mısır’da yüzde 71, Tunus’ta yüzde 35, Irak, Lübnan, Pakistan ve Türkiye’de yüzde 10 ile yüzde 25 arasında değişiyor.
* Şeriat kanunlarına karşı halkın istekleri: Lübnan, Tunus ve Türkiyelilerin yüzde 10 ila yüzde 27 ‘si, Mısırlıların yüzde 56’sı, Iraklıların yüzde 48’i, Pakistanlıların yüzde 74’ü, Suudi Arabistanlıların yüzde 68’i şeriat kanunlarını desteklediklerini söyledi. Buna karşın katılımcılara şeriat kanunlarıyla halkın isteklerine göre şekillenen kanunlar arasında seçim yapılması istendiğinde Mısır, Irak, Lübnan, Tunus ve Türkiyelilerin yüzde 73- yüzde 93’ü kanunların haklın isteklerine göre şekillenmesini seçti. Bu oran Pakistan ve Suudi Arabistan’da yüzde 43’ü geçmiyor.
* Ulusal kimlik: Ulusal kimliğinden gurur duyduğunu ifade eden Tunusluların oranı yüzde 76, Lübnanlıların yüzde 35, Iraklıların yüzde 76, Suudi Arabistanlıların yüzde 66, Mısırlıların yüzde 90, Pakistanlıların yüzde 83 ve Türkiyelilerin yüzde 77.
Tunusluların yüzde 31’i kendini Tunuslu, yüzde 59’u Müslüman olarak, Türkiyelilerin ise yüzde 44’ü Türk, yüzde 39’u Müslüman olarak tanımlıyor. Diğer ülkeler için bu oranlar sırasıyla şöyle: Mısır yüzde 52’ye yüzde 47, Irak yüzde 57’ye yüzde 36, Lübnan yüzde 60’a yüzde 29, Pakistan yüzde 28’e yüzde 70, Suudi Arabistan yüzde 48’e yüzde 46. (ÇT)