Asyada yürütülen program çerçevesinde, insan hakları eğitimi kitapçıklarını, katılımcı bir biçimde kitapçıkların kullanıldıkları ülkelerdeki kadınlar tasarladı ve yazdı. Kitapçık yerli fikirleri, gelenekleri, mitleri ve yerel dildeki metinleri haklara dair evrensel bir arayışın izini sürmek için biraraya getiriyor.
Kadınların biraraya gelip hikayeler okuduğu, belli konuları tartıştıkları herhangi bir yerde yürütülebilecek olan program, tartışma için sorular da içeren bir öykü dizisi olarak örgütlendi. Dersler kadınların kültürel ortam yüzünden bulunmaları gereken oturma odalarında, özel alanlarında kolaylıkla sürdürülebilir.
Kadının insan hakları eğitimi
SIGI, eğitim malzemelerini geliştirme sürecinde, farklı kültürlerden gelen kadınları hem kişisel, hem de yurttaş topluluğu olarak güçlendirmek ve kadınların sorunlarına eğilmek amacıyla, özgün bir eğitim yaklaşımı tasarladı. Bu yaklaşım temel uluslararası belgelerde yer alan insan hakları anlayışının Müslüman toplumlarda tabana yönelik olarak yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.
SIGI, 1995 yılından beri kadınların hem özel hem de kamusal alanda biraraya gelmesini gerektiren herhangi bir yerde kullanılabilecek esnek ve kültürel bağlam değerlendirilerek hazırlanmış bir kadının insan hakları eğitimi modelini şekillendiriyor, geliştiriyor ve modelle ilgili denemeleri yürütüyor.
Tartışma, yorumlama kanalları
* Kendi Sözlerimizle (Kolaylaştırıcı Eğitim Rehberi)
* Haklarımızı İstemek: Müslüman Toplumlarda Kadının İnsan Hakları Eğitimi için Rehber
* Korkusuz ve Güvenli: Müslüman Toplumlarda Kadın ve Kızlara Karşı Şiddetin Ortadan Kaldırılması
Bu kitaplar tabanda, özellikle Müslüman toplumlarda yaşayan kadınlar arasında insan hakları duyarlılığını artırmak için hazırlandı ve kadınların arasında gündelik yaşamla ilgili diyalog kanallarının oluşturulması için somut anlamda rehberlik sağlamayı amaçlıyor.
Kitapçıklarda yer alan konular, Eylül 1995te Pekinde toplanan 4. Kadın Konferansında ortaya konan, kadınların eğitim hakkı, siyasal varlık gösterme ve vücut bütünlüğü gibi meseleleri yansıtıyor.
Eğitim programının hedefi kadının insan hakları konusunda doğru bir yanıt ortaya koymak değil. Bundan ziyade, entelektüel birikimleri ya da siyasal ve toplumsal bilinçlilikleri önemsenmeden kadınlar için bir forum oluşturmak, hayatta kişisel olarak ve kamusal alanda her birinin ayrı ayrı sahip olduğu hakları tanımlamak, tartışmak ve yeniden yorumlamak.
Müslüman kadınlar arasında dayanışma
Atölyelerin bölge ile bağını güçlendirmek için, kitapçıklar halktan kadınların rehberliğinde hazırlandı ve kolaylaştırıcılar bu süreçte geri besleme sağladı.
SIGI, kolaylaştırıcılarla nadiren çalışıyor, işi genellikle halktan kişilerle yürütüyor. SIGI, halk arasında güvenilirliği olan kişileri eğitime katılmaları için davet ediyor. Bu durumda, onları evlerde ve kadınların biraraya geldiği diğer mekânlarda kendi yerel atölyelerini yürütmeleri için hazırlıyor.
Bu program, katılımcıların insan hakları konusundaki eylemliliğini artırmakla beraber Müslüman kadınlar arasında geniş çaplı bir dayanışma ile sonuçlandı. (ÇÖ/BB)
* Sisterhood is Global Institute-SIGI
* Bu köşede yer alan taktikler İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Taktikler projesi kapsamında derlenen çalışmalardan oluşmaktadır.
Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.newtactics.org
Helsinki Yurttaşlar Derneği www.hyd.org.tr