Fotoğraflar: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilgili bakanlık, valilik ve belediyelere gönderilen "Marmara Denizi Koruma Eylem Planı"nın uygulanmasına ilişkin genelge doğrultusunda Marmara'ya kıyısı olan kentlerde eş zamanlı olarak müsilaj deniz temizliği seferberliği başlatıldı.
"Marmara hepimizin" sloganıyla Caddebostan sahilinde düzenlenen törene katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum burada yaptığı konuşmada, müsilaj sorununun Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilde, yaklaşık 25 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.
15 bölgede hem karadan hem denizden temizlik çalışmasına eş zamanlı başlandığını anlatan Bakan Kurum, şöyle konuştu:
"Marmara Denizi için Koordinasyon ve Bilim Kurulumuzu da inşallah bu hafta oluşturacağız. Bakanlığımız bünyesinde yine Marmara Belediyeler Birliğimiz bünyesinde bilim ve teknik kurulumuz olacak. Bu süreci illerde valilerimiz, belediyelerimizle birlikte, bilim insanlarımızla üniversitelerimizle sivil toplum örgütlerimizle sanatçılarımızla sporcularımızla bilhassa tüm vatandaşlarımızla birlikte ortak bir akılla yöneteceğiz. Yine, Stratejik Eylem Planı hazırlayacağız. Aslında bu eylem planımız da hazırlandı ancak belediyelerimizin görüşlerine sunacağız ve çok kısa zamanda Marmara'ya ilişkin stratejik eylem planını onaylamak suretiyle de bu eylem planı çerçevesinde illerde valiliklerimizin koordinasyonunda sürecimizi yürüteceğiz. 2021 yılı sonuna kadar da Marmara Denizi'nin tamamını 'Koruma Alanı' ilan edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına inşallah sunacağız. Tüm bilimsel çalışmalarla birlikte artık Marmara Denizi'nde o koruma eylem planı, koruma alanı çerçevesinde adımlar atılacak. Hem tarım hem sanayiden kaynaklı kirliliği de o anlamda durduracağız."
TIKLAYIN - "Plan sözde kalırsa Marmara'yı daha kötü senaryolar bekliyor"
TIKLAYIN - Büyüakın: Marmara'yı fosseptik çukuru gibi kullanmışız
TIKLAYIN - Fotoğraflarla Marmara'da müsilaj yoğunluğu
Artüz: Temizlemek gibi bir şey mümkün değil
Hidrobiyolog Levent Artüz bianet'e yaptığı değerlendirmede, bakanlığın eylem planını olumlu bulmakla beraber değerlendirme için henüz erken olduğuna dikkat çekerek, "Maddelerin altının kanunla, düzenlemelerle nasıl doldurulacağı çok önemli" demişti.
Artüz, başlatılan seferberlik kapsamında yürütülen çalışmalarla müsilajın temizlenemeyeceği görüşünde:
"Temizlemek gibi bir şey de mümkün değil, emeğe de yazık paraya da yazık. Dostlar alışverişte görsün gibi bir iş bu. Yani elinize süpürge alıp gidip kumsalda kumları süpürmekten bir farkı yok. Bu iş böyle halledilmez. Biz bir denizi el birliğiyle, planlayarak öldürdük. Şimdi bunun altından nasıl kalkacağımızı oturup planlıyor olmamız lazım. Bir önlem alınırsa şu anki halinden biraz daha iyi bir pozisyonda devam edecek, yani müsilaj her sene yerine 3 veya 5 senede bir gözükecek, insanları çok rahatsız etmeyecek halde olacak. Ancak eğer ciddi bir önlem alınmazsa, yani alıcı ortamı olarak kullanılmaya devam edilirse Marmara Denizi bundan çok daha kötü senaryolarla karşımıza çıkacak." (KÖ)