Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, gazete önünde, yaptığı açıklamada, “Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum” dedi.
TIKLAYIN – CUMHURİYET GAZETESİNE OPERASYON, GÖZALTILAR VAR
Kart’ın evi de diğer Cumhuriyet gazetesi yöneticileri gibi, sabah 05:00 civarında polislerce basıldı ve arama yapıldı.
Aramanın ardından avukatıyla görüştüğünü söyleyen Musa Kart, avukatının tavsiyesiyle önce gazete binasına geldiğini, buradan da avukatıyla birlikte ifade vermek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne gideceğini söyledi.
“Bir karikatürün içerisinde yaşıyorum”
Kart, Emniyet Müdürlüğü’ne gitmeden önce gazetecilere şunları söyledi:
“Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum.”
“Öne sürülen gerekçelere baktığınızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Yaşanan gülünç bir durum, bu baskılarla kimseyi korkutamayacaksınız.
“Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değil. Dünyaya anlatamazsınız bunu. Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum.
“Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı.”
Gazetecilerin, “Şimdi nereye gidiyorsunuz” sorunu, “Sanırım Asayiş Şube’ye gidiyoruz” diye yanıtladı.
Kart, “Şu anda 6-7 arkadaşımız gözaltında, ben de teslim olmaya gidiyorum. Ben teslim olmaya gidiyorum, saklanacak bir şey yok, kaçıracak bir şey yok. Yazdığım çizdiğim herkesin gözü önünde” diye konuştu.
Musa Kart hakkında
1954’te Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba'da doğdu, ilk karikatürü 1974’te Ankara’da mühendislik eğitimi gördüğü yıllarda yayımlandı.
Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart’a dönemin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 9 Mayıs 2004 tarihli gazetede “yumağa dolanmış kedi”, İmam Hatip Liselerini de ip yumağı şeklinde betimleyen karikatürü nedeniyle tazminat davası açıldı. Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, “kişilik haklarına saldırdıkları” gerekçesiyle Musa Kart ve Cumhuriyet gazetesini 5 bin TL tazminata mahkum etti ancak Yargıtay “siyasilerin ağır eleştirilere katlanması gerektiğini” ifade ederek kararı bozdu.
Davanın yeniden görüldüğü mahkeme de Kasım 2006’da Erdoğan’ın tazminat talebini reddetti.
Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı.
Cumhuriyet gazetesi çizerleri Kart ve Zafer Timoçin hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesi uyarınca ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla Ocak 2008’de soruşturma açıldı.
Musa Kart, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarını değerlendiren 1 Şubat 2014 tarihli karikatürü nedeniyle “dönemin Başbakanı Erdoğan’a hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlal”den açılan davanın ilk duruşmasında beraat etmişti.
Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin şikayeti sonucu Kart hakkında 8 Aralık 2015 tarihli karikatürü nedeniyle bu kez de Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden soruşturma başlatıldı.
Musa Kart, Cumhuriyet gazetesindeki “Çizmeden Yukarı” adlı köşesinde son üç günde şunları çizdi:
(AS)