* Avukat Erdal Kuzu, duruşma çıkışı açıklama yaptı. (Fotoğraf: Gazi Nogay / AA)
Mardin Derik’te 13 köylünün ölümüne sebep olmakla suçlanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil’in yargılanmasına bugün devam edildi.
Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 5. duruşmaya Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil ve avukatı Yurdakun Yıldız ile tanık ve mağdur avukatları katıldı.
İşkenceyi anlattı
Davaya müdahil olan İbrahim Dölek bugünkü duruşmada tanık olarak ifade verdi. Dölek, Çitil’in 1993 yılında kendisini tehdit ederek, işkence yaptığını anlattı:
“Arkadaşlarımla Köseveli köyüne taziye ziyaretine gidiyorduk, köy girişinde aracımız jandarma tarafından durduruldu. Kimlik kontrolü yapıldıktan sonra üstümüz arandı. 3-4 saat sonra 10’a yakın askeri araç köyün etrafını sardı.”
“O dönem yüzbaşı rütbesinde olan Çitil beni tehdit etti. Başıma silah doğrultarak terörist olduğumu itiraf etmemi istedi. Bizi gözlerimizi bağlayarak önce Derik Tabur Komutanlığı’na sonra İlçe Jandarma Komutanlığına götürdüler.”
“Kömürlük gibi bir yerde, altı gün boyunca çok kötü şartlarda, gözlerimiz bağlı şekilde bekletildik. Tazyikli soğuk su, elektrik verme ve Filistin askısı gibi yöntemlerle birkaç kez işkence yapıldı. Üç kişi sorguluyordu bizi. Sorgulayanlardan birisinin Çitil olduğunu Köseveli köyündeki sesinden tanıdım.”
“Sonra da Mardin'de mahkemeye çıkarıldık. Aynı gün serbest kaldık. Orada bir asker ‘Sen teröristsin git dağa çık, bir daha karşıma çıkma’ dedi.”
Kuzu: Sanık hala görevde
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı, Avukat Erdal Kuzu, Dölek'in anlattıklarının faili meçhul cinayetlerin karakteristik özelliğini gösterdiğini ifade etti:
“Bu dava Mardin'de görülseydi çok daha fazla kişi tanık olarak dinlenecek ve davaya müdahil olmak isteyecekti. Olayla ilgili birçok tanığımız var ancak sanığın halen aktif ve yüksek rütbeli bir görevde olması dezavantajımız. Çünkü tanıkların üzerinde baskı var. Sanığın halen görevde olması onurları zedeliyor.”
Çitil: Somut belge yok
Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Çitil ise tanık ve müşteki beyanlarının hepsini dinlediğini ve somut bir delil ve belgeye dayanmadığını ileri sürdü ve hakkındaki suçlamaları reddetti.
Çitil, Jandarma Teşkilatı ve şahsının suç örgütü gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.
Tutuklamaya ret
Müdahil avukatlar, bu duruşma sonunda da Çitil’in tutuklanması taleplerini bir kez daha yineledi. Çitil’in hakkındaki soruşturma dosyasının bir örneğinin de İçişleri Bakanlığına gönderilmesini istediler.
Avukat Kuzu, “Yargılama dosyasının bir örneğinin İçişleri Bakanlığına gönderilmesini istiyoruz. Bakanlığın bu davadan haberi olsun. Ayrıca delillerin karartılmaması amacıyla sanığın tutuklanması ya da adli kontrol uygulanması ve yurtdışına çıkış yasağı konulmasını istiyoruz” dedi.
Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tüm talepleri reddetti. Bir sonraki duruşma 14 Nisan’da.
Ne olmuştu?
Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Çitil hakkında dava açıldı.
Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava daha sonra Adalet Bakanlığı'nın talebi ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin onayı ile “güvenlik gerekçesiyle” Çorum'a taşındı.
Hazırlanan iddianamede, Çitil hakkında 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. (AS)