Yarışma dahilinde özel plaketle ödüllendirilen Kürtçe habercilik dalında "Azadiya Welat" gazetesi, Kadın Haberciliği dalında ise, "Hürriyet" gazetesinden Emel Armutçu oldu. Edebiyatçı Mehmed Uzun'a ise "Onur Ödülü" verilmesine karar verildi.
Ödül töreni, bugün (20 Eylül) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda gerçekleştiriliyor.
Haber dalında ödül Mürsel Acay'ın
Haber dalında ödül verilemeyen diğer haberler için üzüldüklerini belirten jüri üyeleri Tuğrul Eryılmaz, Murat Çelikkan, Fatih Polat, Ertuğrul Mavioğlu ile "Ülkede Özgür Gündem" Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, bu dalda birincilik ödülünü "Sabah" gazetesinden Mürsel Acay'a verilmesini kararlaştırdılar.
Jüri üyeleri, yıl boyunca gündemde kalan Şemdinli olaylarına ait ilk haberi geçen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Sıddık Güler ile Erdoğan Altan'ın "A.K.'nın Ajandası'ndan Notlar: Faaliyetler Jandarma Genel Komutanlığı'na bildirilecek" başlıklı haberiyle, İrfan Aktan'ın Express dergisinde yayınlanan "Bizi fil sanıyorlar" başlıklı röportajını övgüye değer buldu.
Mürsel Acay kimdir?
1987 yılında Adana'daki yerel "Ekspres" gazetesinde mesleğe başlayan Acay, Tercüman ve Günaydın gazetelerinde çalıştıktan sonra 1996 yılından itibaren Sabah gazetesinde çalışmaya başladı. Merkez Haber Ajansı'nda mesleğine devam eden Acay, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı. 1991 yılı Körfez Savaşı'nı ve 2003 yılında ABD-Irak savaşının kuzey cephesini izleyen Acay'ın "Yaşamın renkleri - Savaşın öteki yüzü" adlı bir kitabı bulunuyor.
"Ölüme beş saniye kala" Fotoğrafına ödül
En fazla katılımın olduğu bu dalda ödülü, İlyas Akengin'in "Ölüme beş saniye kala" başlıklı fotoğrafı kazandı. Çerkes Karadağ, Gültekin Tetik, Hilmi Etikan Murat Yaykın ve Ramazan Öztürk'ten oluşan jüri, Ahmet Şık ve Ramazan Yavuz'un fotoğraflarını da övgüye değer buldu.
İlyas Akengin kimdir?
Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde doğan Akengin, 2003 yılında DİHA'da muhabir olarak işe başladı. DİHA'da üç yıl çalışan Akengin, ÖzDiyarbakır ve Sabah gazetelerinde çalıştı. Halen Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Akengin, daha önce katıldığı Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri yarışmasında jüri özel ödülüne layık görülmüştü.
Arslan'ın iki karikatürü de ödüle değer
Karikatür dalında birincilik ödülünü Mehmet Arslan kazandı. Tan Oral, Ender Özkahraman, Sefer Selvi, Rewhat ve Halil İncesu'dan oluşan karikatür jürisi, Arslan'ın gönderdiği iki karikatürden hangisinin birinci olacağına karar veremedikleri için her iki karikatürü birden birinciliğe layık bulundu.
Kürtçe ödülü Azadiya Welat'a; kadın haberciliği ödülü Armutçu'ya
Kürtçe habercilik dalında kısa bir süre önce günlük yayına geçtiği için Azadiya Welat gazetesi özel ödüle layık görüldü.
Kadın Haberciliği dalına fazla katılım olmasa da, Hürriyet gazetesinden Armutçu'nun "O 40 kadın olmasaydı bu 85 kadın ölmüştü" başlıklı haberinin, bu ödülü gerçekten hakkettiğine karar verildi.
Kadın haberciliğinde Doğan Haber Ajansı'ndan (DHA) Özgür Cebe'nin "Töre savcıya emanet" başlıklı haberiyle, DİHA muhabirleri Hilal Peker ile Sami Yılmaz'ın "Kocasının terkettiği kadını kümese kapattılar" haberi övgüye değer bulundu.
Onur Ödülü Mehmet Uzun'a
Kürt edebiyatının uluslararası plandaki en önemli isimlerinden Mehmed Uzun'a, Kürtçe'ye ve Kürt edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle onur ödülü verilmesine karar verildi.
Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Yarışması, bu yıl 14. kez düzenleniyor. Yarışmayı, 1993'te "Özgür Gündem", 1994'te "Özgür Ülke", 1995'te "Yeni Politika", 1996'da "Demokrasi", 1997 ve 1998'de "Ülkede Gündem", 1999'da "Özgür Bakış" 2000 yılında "2000'de Yeni Gündem", 2001 ve 2002'de "Yedinci Gündem", 2003'te "Yeniden Özgür Gündem" gazeteleri düzenledi. Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Yarışması, 2004 yılından bu yana da "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi düzenleniyor. (EÖ)