Görsel: Yeni Yaşam
Musa Anter Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı. Ödüller, 27 yıldır düzenli olarak veriliyor. “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (haber fotoğrafı)”, “Karikatür” ve “Kadın Haberciliği” dallarında düzenlenecek yarışmanın sonuçları 18 Eylül’de açıklanıyor.
Musa Anter ve görevi başında yaşamını kaybeden özgür basın çalışanları anısına her yıl düzenlenen, “Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri” yarışmasını bu yıl da Yeni Yaşam gazetesi düzenliyor. Yarışmanın dili Türkçe ve Kürtçe.
Beş ayrı dalda düzenleniyor
Musa Anter Gazetecilik Yarışması, “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (haber fotoğrafı)”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına “Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda düzenleniyor. Her katılımcı sadece bir daldan ve sadece bir eser ile yarışmaya katılabiliyor.
Katılım koşulları
*Yarışmaya katılım başvuru son tarihi 10 Eylül 2020, seçilen eserlerin açıklanma tarihi 18 Eylül 2020.
*Eserlerin, PTT veya kargo ile gönderilmesi ya da elden bizzat teslim edilmesi gerekmektedir. Posta veya kargodan kaynaklı ulaşmayan eserlerin sorumluluğu sahibine ait.
*Katılım koşulları Musa Anter Gazetecilik Yarışması’nın teknik şartnamesinde belirtilen koşullara haiz, eser sahibi herkes yarışmaya katılabiliyor.
*Yarışmaya seçici kurul üyeleri (jüri olduğu yıl) ile Yeni Yaşam gazetesi çalışanları katılamıyor.
*Yarışmaya katılan eserlerin daha önce yayımlanmamış ya da 10 Eylül 2019 tarihinden sonra yayımlanmış olması gerekiyor.
*Katılımcı, daha önce ya da bu yarışma ile eşzamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül, mansiyon ve sergileme almamış eserleriyle katılabiliyor.
*Yarışmaya eser gönderen tüm katılımcıların, şartnamede belirtilen hususları kabul ettikleri kabul ediliyor. Bu koşullara uymayan katılımcılar yarışma dışı bırakılıyor.
*Eser yayınlanmamış ise, eserin adı, çekildiği ya da çizildiği yer ve zaman; yayınlanmış ise yayınlandığı gazete, dergi, ajans, internet sitesi, TV ile yayın tarihi bilgileri ve yayının bir kopyasının dosyada yer alması gerekiyor.
*Katılımcıların; özgeçmiş, iletişim adresi ve eser hakkındaki bilgi yazısı ile bir adet fotoğrafını başvuru dosyasına eklemesi gerekiyor. Son başvuru tarihi 10 Eylül 2020
Türkçe Haber, Kürtçe Haber ve Kadın Haberciliği
Dalları: Katılımcılar, politika, ekonomi, ekoloji, eğitim, sağlık, toplum yaşam, kültür sanat ve spor gibi kategorilerde haber değeri taşıyan çalışmalarla katılım sağlayabilirler. Haberlerin beş (5) nüsha şeklinde gönderilmesi gerekmektedir.
Fotoğraf Dalı: Yarışmaya gönderilen çalışmaların arka yüzlerinin sol alt köşesine, eser sahibinin adı soyadı ve eserin adı bir etiketle yazılacaktır.
Fotoğrafın çekildiği zaman, mekan ile haber adı belirtilmelidir. Fotoğraf dalında yarışmaya gönderilecek eserlerin boyutları; kısa kenar minimum 2000 piksel, JPG formatında, 300 DPİ çözünürlükte ve 12 sıkıştırma kalitesinde olarak sunulmalıdır. Seçici kurul gerek görürse katılımcıdan fotoğrafın orijinal halini (Raw) talep edebilir. Üzerinde oynanmış ve gerçekliğini değiştirecek şekilde değiştirilmiş (ışık, renk, kontrast ayarları hariç) fotoğraflar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Karikatür Dalı: Yarışmaya gönderilen eserlerin ismi eserin arka yüzlerinin sol alt köşesine, bir etiketle yazılacaktır. Çizer kullandığı teknikte serbesttir. Ancak eserler orijinal olmalıdır. Sanatçı tarafından (ıslak imza) imzalanması koşulu ile dijital baskı ürünler kabul edilir.
Karikatür boyutları en az A4 (21 cm × 29,7 cm) en fazla A3 (29,7 cm x 42 cm) olmalı ve herhangi bir zemine yapıştırılmamalıdır.
Jüri
Türkçe Haber: Tuğrul Eryılmaz, Candan Yıldız, Fatih Polat, Faruk Eren, İbrahim Varlı, Hüseyin Aykol.
Kürtçe Haber: Mehmet Ali Ertaş, Suna Tunç, Beritan Zagros, Ramazan Ölçen, Ferid Demirel.
Kadın Haberciliği: Nevin Cerav, Nişmiye Güler, Bircan Değirmenci, Çiçek Tahaoğlu, Sevda Karaca.
Fotoğraf: Ramazan Öztürk, Abdurrahman Gök, Özcan Yaman, Rodi Yüzbaşı, Selmet Güler.
Karikatür: Gülay Batur, Doğan Güzel, Aslı Alpar, İmam Cici, Ender Özkahraman.
Eserlerin gönderileceği adres
Web: yeniyasamgazetesi1.com
e-posta: [email protected]
Telefon: 0 212 252 83 99
Fax: 0 212 252 83 90 Adres: Şehit Muhtar Mahallesi Bekar Sokak No: 7/3 Beyoğlu/İstanbul
Ödüller hakkında Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri; 1993 yılında "Özgür Gündem", 1994 yılında "Özgür Ülke", 1995 yılında "Yeni Politika", 1996 yılında "Demokrasi", 1997 ve 1998 yıllarında "Ülkede Gündem", 1999 yılında "Özgür Bakış", 2000 yılında "2000'de Yeni Gündem", 2001 ve 2002'de "Yedinci Gündem", 2003'te "Yeniden Özgür Gündem" gazeteleri tarafından verilmişti. 2004, 2005 ve 2006'da "Ülkede Özgür Gündem", 2007'de "Gündem", 2008'de "Alternatif" ve "Azadiya Welat", 2009'da "Günlük" ile "Azadiya Welat", 2010- 2011- 2012 yılında ise "Özgür Gündem ve Azadiya Welat" gazeteleri tarafından ödüller verildi. Son üçyıldır ise ödülleri Yeni Yaşam gazetesi veriyor. |
Musa Anter hakkında Gazeteci-yazar, Kürt bilgesi İlkokulu Mardin'de, ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. TIKLAYIN - Musa Anter cinayeti Annesi Fesla Hanım, Türkiye'nin ilk kadın muhtarlarından biri. İlk gözaltına alınması öğrencilik yıllarında Dersim İsyanı sırasında oldu. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucuları arasında yer aldı. Anter 1944'te Ayşe Hale ile evlendi, Anter, Rahşan ve Dicle isimlerinde üç çocukları oldu. Musa Anter İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sınıftan ayrıldı. Şark Postası ve Dicle Kaynağı'nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri 'Qimil/Kımıl' sebebiyle 1959'da cezaevine konuldu ve ünlü 49'lar davasında idamla yargılandı. 1963'te cezaevinde yattı, 1967'de sürgüne gönderildi, 1971 ve 1980 askeri darbelerinde cezaevine girdi. Anter hayatı boyunca İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo'da yazdı, yedi kitap ve Kürtçe-Türkçe Sözlük yayımladı. 20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır'da festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Cumhuriyet Mahallesi'nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı. Abdülkadir Aygan, 2004'te "İtirafçı Bir JİTEM'ci Anlattı" adlı kitabında Anter cinayetiyle ilgili Binbaşı Ahmet Cem Ersever, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Mustafa Deniz, "Hogir" kod adlı Cemil Işık, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat'ın eski elemanı Neval Boz, JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi'nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi ve "Şırnaklı Hamit"in adını verdi. 1920 yılında Mardin'e bağlı Nusaybin ilçesinin Zivingê (Eski Mağara) köyünde doğdu. |
(EMK)