Musa Anter'in öldürülmesine dair açılan davanın zaman aşımına uğratılmaya çalışılmasıyla ilgili Anter'in oğlu Dicle Anter, JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan'ın duruşmaya katılmasının davanın seyrini değiştirebileceğini söyledi.
Davaya dair Mezopotamya Ajansı'na konuşan Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, 20 Haziran'da görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
TIKLAYIN - Musa Anter Cinayeti
"Üstü kapatılmak isteniyor"
Babasının cinayetine dair yıllardır süren yargılamada kimi zaman olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen davanın zaman aşımı tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Anter "1995'te İsveç'ten dava için döndüğümüzde mor bir dosya vardı. O dosyada A-4 sayfası vardı. O sayfadan yola çıkarak her şeyi ortaya çıkardık. Ancak gelinen aşamada zaman aşımı ile olayın üstü kapatılmak isteniyor," dedi.
Davanın zaman aşımı süresinin 20 Eylül 2022 olduğunu kaydeden Anter, "Zaman aşımına uğramaması için elimizden geleni yapacağız. Yargıtay ve AİHM'e gideceğiz. Hem Avrupa'da, hem de burada mücadelemizi yürüteceğiz," dedi.
Anter son olarak, 20 Haziran'da Ankara Adliyesi'nde görülecek 35. duruşmaya katılım çağrısında bulundu.
TIKLAYIN - Musa Anter cinayeti: Adım adım zaman aşımına
Musa Anter Davası
Kürt aydını, gazeteci ve yazar Musa Anter, sevenlerinin deyimiyle Apê Musa, 20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali için Diyarbakır'daydı.
Gündüz festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Seyrantepe Mahallesi'nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı.
Anter Ailesi, Türkiye'de yürütülen soruşturmada sonuç alamadığı için 2000'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Mahkeme ön kabulden sonra 2005'te tarafları uzlaştırmak istedi ve aileye 15 bin euro önerdi. Ama aile maddi tazminat yerine ihlal kararı çıkmasını istedi ve öneriyi reddetti.
AİHM 19 Aralık 2006'da Musa Anter'in yaşam hakkının ihlal edildiği ve cinayet hakkında yeterli soruşturma yürütülmediği için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2. maddesi'nin iki kere ihlal edildiğine ve Anter Ailesi'nin mahkemeye etkin başvuru hakkının elinden aldığı gerekçesiyle AİHS'in 13. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.Türkiye 28 bin 500 Euro ödemeye mahkûm oldu.
TIKLAYIN - Hak İhlali Davalarında Zaman Aşımı
AİHM kararının ardından 2009 yılında Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan'ın itiraflarını "ihbar" kabul ederek, katliamdan 17 yıl sonra soruşturmayı yeniden başlattı. Cinayet uzun süre "faili meçhul" kaldıktan sonra 29 Haziran 2012'de tetikçi zanlısı Hamit Yıldırım Şırnak'ta yakalandı ve tutuklandı.
Haziran 2017'deki duruşmada sanık Hamit Yıldırım, "tutukluluk süresi dolduğu" gerekçesiyle tahliye edildi. Davanın zaman aşımına uğramasına aylar kalmasına rağmen kovuşturma aşamasında eksik kalan birçok husus tüm ısrarlara rağmen giderilmedi. İsveç'te bulunan sanıklardan JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan'ın 2018 yılında yazılı savunması alınması talebine Adalet Bakanlığı yanıt vermedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, "Hamit Yıldırım hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılması hususundaki taleplerin reddine" kararı vererek, duruşmayı 20 Haziran 2022'ye erteledi. Böylelikle davanın zaman aşımına üç ay gibi kısa bir süre kalmış oldu. Zaman aşımı süresinin dolmasıyla birlikte, dava eylül ayında rafa kaldırılmış olacak.
(TY)