Muş Alparslan Üniversitesi’nde doktora programına devam ettiği halde lisansüstü eğitim programına başlamadığı gerekçesiyle işten çıkardığı asistan Deniz Kimyon işten çıkarılmaya karşı açtığı davayı kazanarak göreve döndü.
Ancak Üniversite bu kez de doktora yapmasına izin vermiyor.
Deniz Kimyon, “Doktorada son ders dönemim. Derslere katılmazsam ve herhangi bir akademik çalışmam olmadığı takdirde başarısız olurum ve bir yıl önceki gibi hukuka aykırı bir kararla yine benzer bir tehlike ile, işten atılma ile karşı karşıya kalırım" dedi.
Deniz Kimyon aynı zamanda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) Muş Alparslan Üniversitesi’ndeki üyeleri arasındaki tek kadın akademisyen.
Eğitim-Sen Muş Şube, Eğitim-Sen İzmir 3, İstanbul 6 ve Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubeleri Kadın Meclisleri de Deniz Kimyon ile ilgili dayanışma mesajı yayınladı.
Mahkeme işe iade kararı verdi
Deniz Kimyon Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde araştırma görevlisi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde devam ettiği doktora programı için geçici görevlendirme talebi yüksek lisansı bitirmiş olması gerekçesiyle reddedildi. 8 Ekim 2013’te ise lisansüstü eğitime başlamadığı için işten çıkarıldı.
Van 3. İdare Mahkemesi, asistanın yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle rektörlüğe karşı açtığı davada 4 Temmuz'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Deniz Kimyon 1 Eylül’de iş başı yaptı. Mahkeme 13 Kasım 2014'te de nihai kararını verdi.
Görevlendirme hakkını kullanamıyor
2547 sayılı YÖK kanunun "öğretim üyesi yetiştirme" başlıklı 35. maddesine göre YÖK tarafından bir üniversitenin ÖYP kadrosuna atanan kişiler aynı maddeye göre lisansüstü eğitimlerini tamamlamak için başka bir okula geçici olarak tahsis edilebilir.
Eğitimlerini tamamladıklarında atandıkları üniversiteye döner ve eğitimleri devam ettiği sürece burada mecburi hizmetlerini yerine getirirler.
Deniz Kimyon, davayı kazanmasının ardından bu hakkını kullanarak ODTÜ’de görevlendirme talebinden bulunduğunu ancak cevap alamadığını anlattı:
“Görevlendirme için yazılı talebime 60 gün içinde cevap vermeyerek zımnen reddetmiş oldular. Doktorada son ders dönemim. Derslere katılmazsam başarısız olurum. Doktora eğitimime izin verilmeyerek, iç çelişkilerle dolu bir başka durum yaratılmak isteniyor. İronik ama, başarısız olmam halinde işten atmaya gerekçe oluşturulmak isteniyor.
“Muş Alparslan Üniversitesi’nde kaldığım sürece de psikolojik baskı ve yıldırma izlendi. Araştırma görevlisinin bilimsel araştırma yapabilmesine olanak sağlayacak herhangi bir şey yok."
“Derse göndermeyerek eğitim hakkımı engelliyorlar. Üniversitede bölümümle ilgili bir öğrenci, bir kitap dahi olmadığı gibi bilgisayar gibi herhangi bir gereç de verilmemekte. ÖYP, benim ivedilikle lisans üstü eğitim için görevlendirilmemi esas tutuyor. Doktora sonrası hizmet vermem bekleniyor. Ama bu uygulanmıyor.” (BK)