Mahkeme, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışan Deniz Kimyon’un işten çıkarılması hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Deniz Kimyon’un doktora programına devam ettiği halde Ekim 2013’te lisansüstü eğitim programına başlamadığı gerekçesiyle işten çıkarılmasını bianet duyurmuştu.
Araştırma görevlisinin yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle rektörlüğe karşı açtığı davada karar 4 Temmuz'da çıktı. Van 3. İdare Mahkemesi bu gerekçeyle ilişiğinin kesilmesinde hukuka uyarlık olmadığını ve işlemin uygulanmasının telafisi güç ve imkansız sorunlar doğuracağını söyleyerek dava sonuçlanana dek yürütmeyi durdurdu.
Yedi günlük itiraz süresi bulunan kararın 30 gün içinde işleme konulması gerekiyor. Bu süreç sonunda Deniz Kimyon dokuz ay sonra görevine dönebilecek.
Asistanlara mücadele çağrısı
bianet’e konuşan Deniz Kimyon bu süreçte doktora eğitimine devam ettiğini, karar işleme konulunca göreve başlayacağını söyledi.
“Başka hiçbir öğretim üyesine benzer bir şeyin uygulanmamasını isteyeceğim. Kolayca keyfi kararlar almamaları gerektiğini görecekler.”
Asistanların güvencesiz çalışma koşullarına vurgu yapan Deniz Kimyon, benzer durumdaki tüm meslektaşlarına haklarını korumak için hukuki yollara başvurmaktan geri durmama çağrısı yaptı.
“Üniversite yönetimlerince hukuksuz kararlara imza atmak kolay. Bizim hukuki mücadeleden geri durmamamız lazım. Benim hukuki sürecim neredeyse on ay sürdü.
“İşten atılmam uygulanan yıldırma politikasının, mobbingin son noktasıydı. Buna karşı durup haklarımızı korumamız gerektiğine inanıyorum. Hukuken kazanabiliyoruz.
“Bu süreçte sendika temsilcileri açıklamalar yaptı, örgütlü mücadelenin, kamuoyu oluşturmanın da çok etkisi oldu.
“Akademide güvencesiz çalışma koşulları var, mücadeleyi büyütmeliyiz. Belli amaçlarla çıktık yola, kolay kolay geri durmamamız gerektiğini düşünüyorum.”
İşten çıkarılma süreci
Deniz Kimyon 2009 yılında ODTÜ Şehir Bölge Planlama bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimine başladı. 10 Eylül 2012 tarihinden itibaren de 2012 Ağustos ÖYP atamalarıyla Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
10 Eylül 2012 tarihinden itibaren de 2012 Ağustos ÖYP atamalarıyla Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
Rektörlük Deniz Kimyon’un yüksek lisans ve doktora için ODTÜ’de geçici görevlendirme taleplerini reddetti.
Doktora için geçici görevlendirme talebinin* reddinde yüksek lisansı bitirmiş olması gerekçe gösterildi. Ancak işten çıkarılma gerekçesinde de lisansüstü eğitime başlamadığı iddiası yer aldı.
Rektör Nihat İnanç imzalı 8 Ekim 2013 tarihli yazıyla işten çıkarıldı. İşten çıkarılma gerekçesinde ÖYP’ye ilişkin Usul ve Esasların 7. Madde 5. fıkrası’na yer verildi:
“Atandığı tarihte veya yurtiçi yabancı dil eğitimi sonunda, Yabancı dil puanı 65 ve üzeri olan ÖYP araştırma görevlilerinin, iki yarıyıl içinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği lisansüstü eğitim programlarından birine başlamamaları durumunda kadroları ile ilişikleri kesilir.”
Mahkeme kararı
Deniz Kimyon’un işten çıkarılmasına ilişkin dava açtığı rektörlük, savunmasında Kimyon’un kentsel tasarım programında yüksek lisans yaptığını ancak kendilerinin şehircilik alanında yüksek lisans yapan araştırma görevlisine ihtiyaç duyduklarını öne sürdü. Kimyon’un bu alanda yüksek lisansının ve başvurusunun olmadığını söyledi
Van 3. İdare Mahkemesi’nin Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) yönelttiği Kimyon’un okuduğu ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Kentsel Tasarım Programı’nın Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalının lisansüstü eğitim programına eşdeğer olup olmadığı sorusuna YÖK’ten olumlu yanıt geldi.
Mahkeme kararında Deniz Kimyon’un ilişiğinin kesilmesi işlemine yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Öte yandan Kimyon’un geçici görevlendirme taleplerinin reddine ilişkin açtığı davayı Van 2. İdare Mahkemesi reddetti. Kimyon, bu davada da Rektörlüğün işten çıkarmayla ilgili davada öne sürdüğü savunmayı yaptığını, kazanımla sonuçlanan dava ve YÖK’ten gelen görüşle birlikte temyize başvuracağını söyledi.
Deniz Kimyon göreve geri döndüğünde tekrar doktora süresince ODTÜ’de görevlendirme talebinde bulunacak. (BK)
* YÖK sitesinde 2002 yılında uygulanmaya başlayan ÖYP'nin amacının "yurt içi ve yurt dışı lisansüstü eğitim programlarının harmanlanmasıyla elde edilmiş bir model ile öğretim üyesi yetiştirilmesi" olduğu belirtiliyor. ÖYP, 2547 sayılı YÖK kanunun "öğretim üyesi yetiştirme" başlıklı 35. maddesinin ilave imkanlara sahip hali.
YÖK tarafından bir üniversitenin ÖYP kadrosuna atanan kişiler aynı maddeye göre lisansüstü eğitimlerini tamamlamak için başka bir okula geçici olarak tahsis edilebilir. Eğitimlerini tamamladıklarında atandıkları üniversiteye döner ve eğitimleri devam ettiği sürece burada mecburi hizmetlerini yerine getirirler.