* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Karakütük köyünde manda sürülerini meralarda otlatan çobanlar, sıcaklığın arttığı saatlerde hayvanları Karasu Nehri'ne getiriyor.
Sıcak saatleri nehirde geçiren mandalar, daha sonra çobanlar tarafından yeniden meralara götürülüyor.
Anadolu Ajansı'na konuşan çobanlardan İsmail Tayova, sıcaktan etkilenmemeleri için mandaları her gün Karasu Nehri'ne getirdiklerini söyledi.
İki saat kalıyorlar
Mandaların sıcağa dayanamadığını anlatan Tayova, şöyle dedi:
"Burada iki saat suda kalıyorlar. Biz de o sırada yemeğimizi yiyoruz, çayımızı içiyoruz. Mandalar serinlendikten sonra tekrar meralarda otlatıyoruz. Akşam olunca da eve götürüyorum. Mandaların suda serinlemesi süt verimini artırıyor. Suda temizlendikleri için sağımları da kolay oluyor."
Aşırı sıcaklıklar ve hayvanlar
The New York Times'ta yer alan habere göre, 2023 Haziran ayı, uzun yıllardan sonra bu dönemdeki en yüksek seviyelere ulaştı.
Bu ani artış, iklim tahmincilerine göre gezegen için olağanüstü bir sıcaklık dönemine girilebileceğini belirleyen iki faktörden kaynaklanıyor: İnsanların sera gazı salımlarına hız kesmeden devam etmesi, buna yönelik önlem almada yetersiz kalmaları ve El Niño hava olayı.
TIKLAYIN - El-Niño nedir?
Hayvanları iklim krizine bağlı aşırı sıcaklıklardan korumak için, hayvanların gölge alanlara ve serin su kaynaklarına erişimlerini sağlamak hayati önem taşıyor.
Aşırı sıcaklıklar, hayvanların vücut sıcaklıklarını düzenlemekte zorlanmalarına ve aşırı ısınmalarına neden olabiliyor. Bu durumda, hayvanlar halsizlik, solunum zorluğu, hızlı nabız, sıvı kaybı ve bayılma gibi belirtiler gösterebiliyor.
(TY)