Haberin Kürtçesi için tıklayın
Mısır'ın demokratik olarak seçilen ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dün mahkeme salonunda bayılarak yere düştü.
Yapılan kontrollerde Mursi'nin hayatını kaybettiği anlaşıldı. Mısır'ın resmi devlet kanalı, Mursi'nin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Savcılık tarafından verilen bilgiye göre de Mursi, duruşma salonunda tutulduğu özel kafeste hayatını kaybetti.
Beş yıldır tek kişilik hücredeydi
Abdülfettah El Sisi tarafından 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen askeri darbenin ardından tutuklanarak cezaevine konulan 67 yaşındaki Muhammed Mursi, yaklaşık 5 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyordu.
Müslüman Kardeşler Örgütü üyesi olan Muhammed Mursi, halk ayaklanmaları sonucu görevinden ayrılan Hüsnü Mübarek'in yerine 30 Haziran 2012'de cumhurbaşkanı seçilmişti.
Aile mezarlığına defnetme talebine ret
Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi, babasının aile mezarlığına defnedilmesi isteğinin yetkililer tarafından kabul edilmediği yönünde açıklama yaptı.
Erdoğan: Şehidimize rahmet diliyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed Mursi'nin vefatı üzerine, "Mursi kardeşimize, şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ise, Mursi'nin vefatı nedeniyle yarın yurt genelindeki merkezi camilerde gıyabi cenaze namazı kıldırılacağını duyurdu.
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı #MuhammedMursi’nin şehadeti nedeniyle 81 il ve ilçelerinde yarın öğle namazına müteakip merkezi bir camide gıyabi cenaze namazı kılınacaktır. pic.twitter.com/jZ5JNYEVwH
— Diyanet (@diyanetbasin) 17 Haziran 2019
Çelik: Cansız bedeni cesaret abidesi
AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise şu ifadeleri kullandı:
"Şehit Cumhurbaşkanı Mursi'nin naaşını ailesine teslim etmiyorlar. Darbecilerin ellerinde en acımasız araçlar ve yöntemler var. Ama Mursi'nin naaşından korkuyorlar. Bu hep böyledir. Onurlu olanın cansız bedeni bile cesaret abidesidir."
Müslüman Kardeşler: Tam bir cinayet
Mursi'nin vefat haberinin ardından internet siteleri üzerinden açıklama yayımlayan Müslüman Kardeşler, olayla ilgili 'tam bir cinayet' ifadelerini kullandı ve Mısırlılar'a cenazede toplanma çağrısı yaptı.
Müslüman Kardeşler ayrıca Mısır dışındakilere de büyükelçilik binaları önünde toplanma çağrısı yaptı.
Mısır İçişleri Bakanlığı, darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatının ardından ülkede alarm durumu ilan etti.
Gıyabında cenaze kılındı, Erdoğan konuştu
*Fotoğraf: İsa Terli/ İstanbul - AA
Dün mahkemede öldüğü öğrenilen eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için düzenlenen gıyabi cenaze namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Berat Albayrak ve üst düzey başka isimlerin de katıldığı görüldü. Yanı sıra Türkiye'nin 81 ilinde de Mursi için gıyabında cenaze namazı kılındı.
Gıyabi cenaze namasında da konuşan Erdoğan, şunları söyledi:
"Mursi rabbimize yürümüştür, bunun normal bir ölüm olduğuna inancım yok. Mursi'nin vasiyeti var, ölümünde köyünde defnedilmesini arzu etmişti. Bunlar bunu kabullenemedi ve Sisi burada yine aynı anlayışını, aynı zulmünü burada devam ettirdi.
"Şunu unutmayın, korkaklar zafer anıtı dikemez.
"Bizde güzel bir sözdür, zalimler için yaşasın cehennem.
"Biz de şu anda bunu söylüyoruz. Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin naaşından korkuyorlar. Bunlarda yürek yok, bunlar bize karşı da aynı tutum içerisindeler. Fakat biz müslümanlar olarak dik duracağız, inandıklarımızdan asla taviz vermeyeceğiz.
"Mursi'nin özelliği, Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmasıdır.
"Unutmayın, bu ülkede de Sisi'ler var, bu yüzden çok dikkatli olmalıyız. Yüzüme karşı da 'Senin sonun Mursi ile aynı olacak' diyenler oldu. Allah zalimlere fırsat vermesin."
Suudi Arabistan'dan 'İhvan' eleştirisi
Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefat ettiği akşam, Müslüman Kardeşleri (İhvan) eleştirdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, tarafından yapılan ve "İslam'ı temsil etmiyor ve toplumların istikrarına zarar veriyor" üst başlığı taşıyan ve bir kanlı elin resmedildiği paylaşımda, "Müslüman Kardeşler Örgütü terörün kaynağı" denildi.
Muhammed Mursi hakkındaMuhammed Mürsî Îsa el-Eyyat ideolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi. 2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu. 2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi. 16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı. 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "casusluk" davasından müebbet hapse mahkum olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme idam kararını onadı. 17 Haziran 2019 tarihinde hayatını kaybetti. *Kaynak: Wikipedia. |
(PT)