Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi anayasa referandumu öncesinde güvenliği sağlaması için orduya tutuklama yetkisi verdi.
Mursi'nin talimatına göre, polisle işbirliği yapacak olan ordunun tutuklama yetkisi referandum sonuçları açıklanana kadar geçerli olacak.
Muhalefet referandumun yapılmasına karşı çıkıyor.
Örtülü tehdit
Mursi'nin yetkilerini genişletme planlarına karşı protestoların başlamasından sonra ordu ilk kez olarak geçtiğimiz hafta sonu diyalog çağrısında bulunmuştu.
Ordunun açıklamasında, anayasa taslağına ilişkin tarafların uzlaşması gerektiğini belirtilmiş ve uzlaşmanın Mısırlıların çıkarına olduğu vurgulanmıştı.
Açıklamada, "Karanlık bir tünelden geçen Mısır'ın felakete doğru sürüklendiği, ancak ordunun buna izin vermeyeceği" ifadeleri de yer almıştı.
Eski dışişleri bakanı, bugünün muhalefet liderlerinden, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise BBC'ye yaptığı açıklamada "amaçlarının cumhurbaşkanını indirmek olmadığını" belirtti.
Muhalefet durmuyor
Mursi'nin kullandığı cumhurbaşkanlığı binasının ve devlete ait birçok yerin korumaya alındığı Mısır'da, muhalefetin kitlesel protestoları üzerine Mursi cumartesi günü kendisinin yetkilerini büyük oranda artıran kararnamenin tepki toplayan bölümlerini iptal etmişti.
22 Kasım'da yayımlanan kararname Mursi'nin yetkilerini önemli oranda artırıyor ve kararlarına yargı denetimi yolunu kapıyordu.
Ancak bu geri adım ülkenin birçok kentinde meydanları dolduran muhalefeti yeterince tatmin etmedi.
Deutsche Welle'nin aktardığına göre, 6 Nisan Hareketi anayasa referandumu iptal edilene kadar protestoları sürdüreceğini açıkladı.
Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Muhammed El Baradey de, twitter'dan yayınladığı mesajında muhalefetin hak ve özgürlükleri kısıtlayan anayasa taslağını durduracağını söyledi.
Muhalefete göre anayasa taslağını hazırlayan kurumda Mursi yanlısı İslamcı grupların baskın durumda.
Referandumun 15 Aralık'ta yapılması planlanıyor. (YY)
Bu haberde BBC Türkçe, Deutsche Welle ve Rusya'nın Sesi'nden yararlanıldı.