Andıçın ekli belgelerinde Genelkurmay iletişim Daire Başkanlığı'ndan Genelkurmay Genel Sekreteri'ne gönderilen bilgi notlarında Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, Star ve Yeniçağ gazeteleri ile şehitlik kavramı üzerinde duruluyor.
"Başarılı ve hırslı, bu yüzden ilişkilerde özel dikkat gerektiren bir gazetecidir" sözleriyle tanımlanan Murat Yetkin hakkında kişisel bilgilerin yanı sıra TSK yanlısı ve karşıtı yazılarından örneklere de veriliyor.
Notlarda yetkinin 26 Ocak 2006'da isim vermeden Genelkurmay 2. Başkanı Işık Koşaner ile yaptığı görüşmeyle ilgili yazısında Koşaner'in ağzından verilen, "bizim için 2007'de kimin cumhurbaşkanı olacağı değil, seçilen kişinin ne yapacağı önemli. Anayasa korundukça sorun yok. Bölücülükle mücadelede geç kalınıyor, politika belirlenmeli" ifadesinin gerçek olmadığı ve rahatsızlık yarattığı vurgulanıyor.
'Şehitlik' kavramı hakkındaki bilgi notundaysa, bazı cenaze törenlerinde asker ailelerinin savaş karşıtı tepkisel bakış açılarına ilişkin haberlerin, terörle mücadele yöntemini ve usullerini sorgular bir tutum sergilediği belirtiliyor. Bilgi notunda şehit ailelerinin tepkilerinin art niyetli olarak kullanılabileceği ve 'şehitlik' kavramının tartışmaya açılabileceği endişesine yer verilerek önlemler alınması isteniyor.
Andıçın TSK karşıtı yazarları
Andıç, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü eleştiren herkesi 'güvenilir olmayan" listesine katıyor. "Milliyetçi muhafazakâr bir gazete olup aşırı milliyetçi politikası nedeniyle zaman zaman ağır eleştirilere yer vermesinden ötürü dikkatle incelenmelidir" denilen Yeni Çağ gazetesi yazarlarından Arslan Bulut, Savaş Süzal, Altemur Kılıç, Arslan Tekin, Hulki Cevizoğlu, ve İsrafil K. Kumbasar için de şu yorum getiriliyor: "TSK'nın dış siyaseti konusunda ağır eleştiriler içeren ve eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'e yönelik eleştirilerle; TSK'nın etkinliğini her alanda hissettirmesi gerektiğine ancak pasif davrandığına ilişkin bazı olumsuz görüşlerini köşe yazılarında yansıtmaktadırlar."
Andıçta haklarında olumsuz görüş bildirilen ve "Askerin siyasete olan müdahalesine ve askeri harekâtlara karşı oldukları bilinmektedir. Askeri müdahaleleri eleştiren köşe yazıları yazdıkları bilinmektedir" denilen köşe yazarları şöyle sıralanıyor: Mehmet Ali Birand, Cüneyt Ülsever, Hadi Uluengin, Ece Temelkuran, Çetin Altan, Hasan Cemal, Can Dündar, Nuray Mert, Yıldırım Türker, Murat Belge, Hasan Celal Güzel, Soli Özel, Ergun Babahan, Umur Talu, Mehmet Altan, Engin Ardıç, Faruk Mangırcı, Ömer Lütfi Mete, Oral Çalışlar, Hikmet Çetinkaya, Alican Satılmış, Lale Sarıibrahimoğlu, Derya Sazak, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak, Ufuk Güldemir, Şakir Süter, Güngör Mengi, Bilal Çetin, Ruhat Mengi, Okay Gönensin ve Nihat Genç. (AS/EÜ)
* Bu haber Nokta dergisinin 8-14 Mart 2007 tarihli sayısında yayınlandı.