2021’in ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi’ninin dördüncü gününde yeni medya konuşuldu. Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 14 kişinin katıldığı ve 31 Mayıs’a kadar sürecek atölyede bugün gazeteci Murat Utku bizlerleydi.
Gazeteci Murat Utku, "Yeni medya nedir, yeni medyada nasıl haber yapılır?" başlıklı sunumuna yeni medyanın hayatımızda yarattığı değişimleri değerlendirerek başladı.
"Yeni medyayı inkar etme lüksümüz yok"
Yeni medyanın hayatımıza bloglarla girdiğini söyleyen Utku, daha sonra internetin varlığı ve GSM sistemlerinin gelişmesiyle birlikte yeni medyanın hayatımızda daha fazla yer edindiğini belirterek şöyle devam etti:
"Kitle iletişim araçlarının dönüşümü ve internetin gelişimi beraberinde yeni medya çağını da getirdi. Yeni medya teorisi adı üstünde 'yeni yani genç bir teori.
"Yeni medyayı inkar etme lüksümüz yok artık. Çünkü hayatımızın tam içinde yeni medya. Tüm komplo teorilerine rağmen bizlerin yani yeni medya kullanıcılarının hayatını yeni medyaya göre organize etmesi lazım."
Kesişim kümeleri: "Yakınsaklık"
Yeni medyanın kesişim kümelerinden bahseden Utku, yakınsaklık kavramını açıklayarak şöyle devam etti:
"Yakınsaklık, her şeyin birbirinin içine geçtiği ve bize bilgiyi çok daha hızlı bir şekilde aktarabilen ve hayatımızın her alanında kullanabildiğimiz bir meta haline dönüşümü ifade ediyor. Bir araya getirdiğimiz, teknolojinin bize sağladığı ve bunun içine bilginin de konulduğu bir pratikten bahsediyoruz aslında.
"Yeni medya bize ayrı ayrı alanlardaki medyanın bütünleşmiş bir halini sunuyor. Yeni medya ayrı ayrı cihaz gerektiren medyayı ya da basılı medyayı bir araya topladı.
"Yeni medya hayatımızı demokratikleştirdi. Şunu da sağladı; biz artık düşük ücretlerle yeni medyayı, internet ve internet sağlayıcılarını kullanarak, geniş kitlelere ulaşabiliyor, yeni medya içerikleri üretebiliyoruz.”
Yeni medyanın getirilerinin yanı sıra yol açtığı sorunlar üzerine de tartışıldı. Yeni iletişim ve komünikasyon fırsatları değerlendirildi, yeni medyaya uygun üretilen içerikler izlendi.
Atölye soru-cevapların ardından sona erdi.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)