Uşak ve Kütahya sınırında yer alan Murat Dağı'nın yüksek kesimlerinde koloniler halinde yaşayan yılkı atları ocak ayında yem bulmak ve soğuktan korunmak için dağın eteklerine indi. (Fotoğraf / Soner Kılınç/ Anadolu Ajansı)
Kütahya - Uşak arasında sınır oluşturan, onlarca endemik türe ev sahipliği yapan ve birinci derece deprem bölgesinde bulunan Murat Dağı, planlanan altın – gümüş madeni çalışmaları nedeniyle tehlike altında.
ÇED raporu 8 Mayıs’ta kabul edildi
Eskişehir Çevre Koruma Ve Geliştirme Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman ve Uşak Çevre Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anadolu Export A.Ş.’nin Kütahya – Gediz Karaağaç mevkiinde altın ve gümüş madeni açıp işletmek için hazırladığı ÇED dosyasının 8 Mayıs’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildiği belirtildi.
“Dinamit ve siyanür kullanılacak”
Açıklamada, ÇED raporuna göre açık ocak dinamitle patlatma ve siyanur liçi (siyanür çözeltesi kullanılması) yöntemi kullanacağı belirtilerek, şu bilgiler aktarıldı:
“Bu patlatmalar Murat Dağı 1 . dereceden deprem bölgesi olduğu için fay hatlarını çaresiz harekete geçirecektir. Bu da söz konusu nehir ve çayları besleyen suyun kaybolmasına neden olacaktır.
Ekosisteme olan zarar vermekle kalmayıp sadece Kütahya ve Eskişehir değil Ankara , Adapazarı , Bilecik , Uşak, Denizli , Aydın , Manisa , İzmir illerinin de içme – kullanım ve tarımsal sularını da zehirleyecektir.
“Temiz su kaynaklarını zehirleyecek”
Murat Dağı’ndan çıkan su kaynakları Porsuk , Gediz , Banaz Çayları Şehirlerin içme suyu , kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Burada yapılacak çalışmalarda atık toplama havuzlarında biriktirilen siyanürlü su gerek buharlaşma veya gerekse yer altı sularına sızma yoluyla tüm temiz su kaynaklarını ve doğayı zehirleyecektir.
“Ege Bölgesi’nin yağış rejimini belirliyor”
Murat Dağı, 2300 metre yüksekliği ve kapladığı 500 kilometrelik alan ile Ege bölgesinin iklimini ve yağış rejimini belirler. Volkanik bir dağdır. Aynı zamanda birinci derecede deprem bölgesidir.
Murat Dağı farklı yağış rejimlerine sahip olduğu için yer altı su zenginidir. Hatta Ağrı Dağı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük su rezervine sahiptir. Anadolu coğrafyasının yer altı su kaynaklarının yüzde 40’ını Murat Dağı barındırır. Gediz , Porsuk ve Banaz çayları bu dağdan doğar. Menderes ve Sakarya nehirleri bu dağdaki yer altı su kaynaklarından beslenir.
“114 endemik bitki türünü barındırıyor”
Murat Dağı eski bir milli park, sayısız hayvan ve 114 endemik bitkiye ev sahipliği yapan eşsiz bir ekosistemdir. Bunlardan 3 tanesi sadece Murat Dağı’nda yetişmektedir. Altın- gümüş madeninin çıkartılması için açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecektir.
“Yaşam kaynaklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz”
Murat Dağı hepimiz için yaşam kaynağıdır ve çok değerlidir. Eskişehir ve Kütahya ile zehirli suların geçeceği Ankara , Adapazarı , Bilecik , Uşak, Denizli , Aydın , Manisa ve İzmir halkını duyarlı davranmaya ve yaşam kaynaklarına sahip çıkmaya Eskişehir Çevre Derneği, Uşak Çevre Platformu, ADD, ÇYDD, Tema, TMMOB,Haziran Hareketi, ODTÜ Mezunları Derneği olarak davet ediyoruz. “
Kütahya ve Uşak barolarıyla yurttaşlar madene verilen ÇED olumlu raporuna karşı yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Dava kapsamında 19 Ağustos'ta bilirkişi keşfi yapılacak. (DB)