Haberin Kürtçesi için tıklayın
Atölye BİA 2019 programı kapsamında düzenlenen "Temel Gazetecilik Atölyelerinin" ikincisi 20-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Atölyeye Gaziantep, Erzurum, Bolu, Sivas, Urfa, İstanbul illerinin yanı sıra Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi gibi üniversitelerden öğrenci ve mezun 12 kişi katılım sağladı.
Murat Çelikkan atölyenin üçüncü gününde katılımcılarla, gündem olan haberleri değerlendirdi ve bu haber konuları üzerinden; haber, haber değeri, haber değerini belirleyen unsurlar tartışıldı.
Katılımcılar gündeme konu olan haberlerin, daha çok insanı ilgilendiren ve güncelliği olan haberler olduklarını söyledi.
Çelikkan, haberci olarak katılımcılardan nesnellik, doğruluk tartışmaları yapmalarını istedi.
Haber yazım kuralları ve teknikleri üzerine konuşan Çelikkan, "Haberin kısalığı çok önemli. En az 27 en fazla 40 kelimeyle haberinizi aktarmalısınız" dedi.
"Gazetecinin haber yaparken tek düşüncesi kamu yararı olmalıdır" diyen Çelikkan, kamu yararının ne olduğu hakkında katılımcılara açıklamalar yaptı.
Modül süresince alternatif ve yerel medya değerlendirmeleri yapıldı. Kamu yararı, sanık, zanlı, şüpheli kavramları konuşuldu.
Çelikkan daha sonra katılımcılara haber yazdırdı. Yazılan haberler üzerinden haber yazım teknikleri, haber unsurları değerlendirildi. Söyleşi ve röportaj farkı anlatan Çelikkan nefret söylemi içeren haberler üzerinden medyayı değerlendidi. Örnek haberlerdeki sorunlu noktalar katılımcılarla birlikte belirlendi.
Murat Çelikkan hakkında
Gazeteci, Hafıza Merkezi Yöneticisi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde işletme okudu. Demokrat'ta başladığı gazetecilik hayatına Nokta, Sokak, Evrensel, Yeni Gündem, Hürriyet, Radikal ve Sabah'ta devam etti. 1980 askeri darbesi sonrasında Türkiye insan hakları hareketinde yer aldı. Gazeteciliğin yanı sıra sivil toplum örgütlerinde çalıştı. Altı yıldır geçmişle yüzleşme ve ağır insan hakları ihlalleri konularında çalışmalar yapan Hafıza Merkezi'nin yöneticilerinden biri olarak çalışıyor. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA kapsamında düzenlenecek olan temel gazetecilik programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konuları kapsayacak. 2018 yılında başlayan Atölye BİA programı ile Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 2019 yılının ilk programı "Temel Gazetecilik Atölyesi" 11-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Temel Gazetecilik Atölyelerinin ikincisi 20-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıl boyunca temel ve ileri gazetecilik atölyeleri düzenlenmeye devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.