Dersim'deki Munzur Vadisi'ne inşa edilmek istenen Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.'ye verilen Elektrik Üretim Lisansı'nın iptaline karar verildi.
Millî Park olan Munzur Vadisi'nde yapımı kararlaştırılan 4 Baraj ve 5 HES projesi bulunuyor.
Munzur Vadisi, 55'i Munzur'a 227'si Türkiye'ye endemik toplam 1518 bitki türü ile Munzur Alası, Çengezli Boynuzlu Keçi, Bezuvar Dağ Keçisi, Ur Kekliği gibi çeşitli endemik fauna türlerini barındırıyor.
Avukat Barış Yıldırım, ilk olarak Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II için Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.'ye verilen Elektrik Üretim Lisansı'nın yürütmesinin durdurması için dava açmıştı.
Danıştay 13. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararı vermişti; EPDK ve Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. karar itiraz etmişti.
Ancak Danıştay İdarî Dava Daireleri Kurulu bu itirazı reddetti; üstelik elektrik üretim lisansının verilebilmesi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunun da aranması gerektiğini belirtti.
Bu karar Munzur Vadisi'nde yapımı kararlaştırılan diğer baraj ve HES'ler için de ÇED yönünden emsal nitelikte idi.
"Milli parkta ekolojik denge bozulamaz"
Danıştay 13. Dairesi yargılama sonucunda, millî park olarak ilan edilen yerlerde tabiî ve ekolojik denge ve tabiî ekosistem değerinin bozulamayacağını, tabii kaynakların işletilmesinin yasak olduğunu söyledi.
Kararda, kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir mecburiyet doğması halinde, planda yer almayan herhangi bir yatırım projesinin uygulanmasına, projenin çevreye yapacağı tesir etüd edilerek, çevre ve kaynak koruma politikalarıyla kabul edilemez bir tezat teşkil etmeyeceğinin tesbit edilmesi halinde, planda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra Bakanlıkça izin verilebileceğini vurguladı.
Elektrik Üretim Lisansı iptal edildiğinden Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. arasında imzalanan Su Kullanım Hakkı Anlaşması hükümsüz hale geldi.
Gelişme planına iptal davası devam ediyor
Munzur Vadisi'nde yapımı kararlaştırılan Baraj ve Hes'ler için çevresel etüd, ÇED süreci henüz işletilmediği gibi, Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı da henüz onaylanmadı.
Avukat Yıldırım, henüz onaylanmayan Munzur Vadisi Millî Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı'nda, parkın sınırları dahilinde "üstün kamu yararı" nedeniyle baraj ve HES'lerin yapılmasına dair karar alınmasının hukuksuzluk olduğunu söyledi.
Anılan karara karşı yürütmesinin durdurulması ve iptal talebiyle açılan dava devam ediyor. (NV)