Cezası üç ay hapsi geçmediği için 10 gün içinde yatırması şartıyla para cezası verilen gazeteci 22 Eylül'de verilen cezayı ödemezse yargılanacak.
Tunceli eski Baro Başkanı Hüseyin Aygün'e, bir basın açıklamasıyla Jandarma İl Komutanı'na "hakaret" ettiği iddiasıyla açılan 30 bin YTL'lik tazminat davasına ise 28 Kasım'da devam edilecek.
Cinayet yayınına "müdahale" cezası
Gazetenin 6 Eylül 2005 tarihli nüshasında yer verilen "Tüfek ile öldürülmesi infazı çürütmez" ve "Şahin cinayetlerinin asli tıp raporu açıklandı" başlıklı haberde, soruşturmaya konu bir olayla ilgili belge içeriğinin yayımlanmasına para cezasına gerekçe gösterildi.
9 Haziran 2004 tarihli Basın Kanunun "Yargıyı etkileme" başlıklı 19. maddesi, "Hazırlık soruşturmasının başlamasından takipsizlik kararı verilmesine veya kamu davasının açılmasına kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme işlemlerinin ve soruşturma ile ilgili diğer belgelerin içeriğini yayımlanmasını" yasaklıyor.
Bunu ihlal eden kişi, 2 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar ağır para cezasıyla cezalandırılıyor. Bu ceza, bölgesel süreli yayın temsilcileri için 10 bin YTL, yaygın süreli yayın temsilcileri için de 20 bin YTL'den az olamıyor.
Görülmekte olan bir dava kesin kararla sonuçlanıncaya kadar, bu dava ile ilgili hâkim veya mahkeme işlemleri hakkında mütalaa yayımlayan kişiye de birinci fıkradaki ceza veriliyor.
Hukukçuya asker davası sürüyor
Gazeteci ve hukukçu Hüseyin Aygün'e, Jandarma İl Komutanı'nın açtığı "hakaret" davasına önceki gün (Çarşamba) Tokat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam edildi.
Sanık olarak yargılanan Aygün ve şikayetçi Albayın katılmadığı duruşmada, avukatları mahkemeye karşılıklı deliller sundular. Delilleri kabul eden mahkeme, yeni delilleri bekliyor.
Ayrıca, kendisini mesleğinden dolayı tehdit ettiği iddiasıyla Hukukçu Aygün'ün Albay hakkında yaptığı şikayet takipsizlikle sonuçlanmıştı. Son olarak, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını, Albayın ifadesine başvurulmadığı gerekçesiyle usulen bozdu. (EÖ)