Bu yıl 28-31 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan 6. Munzur Festivali'nin Valilikçe yasaklama kararına, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, karşı çıkarak "kararı doğru bulmadıklarını" söyledi.
Valilik tarafından Belediyeye gönderilen yazıda "huzur ve güvenliğe dönük gelişebilecek olası provokatif eylemler ve can ve mal güvenliği" ertelemeye gerekçe gösterildi.
Munzur Festivali Düzenleme Komitesi, festivale gelecek sanatçılar ve misafirler için altı aydır yoğun bir çalışma yapıyordu.
Valilik kararının olası bir yasağa gösterilebilecek tepkileri eritme amaçlı olarak "erteleme" şeklinde düzenlenmesi dikkat çekti.
Munzur Festivali'nin ertelenmesiyle ilgili olarak eski Baro Başkanı, avukat Hüseyin Aygün şunları söyledi:
"Tunceli'de festival erteleme kararının alındığı gün, Dersim Temel Haklar Derneği ve Tunceli Kültür Sanat ve Dayanışma Derneğine "mahkeme kararı" ile polis baskını yapılması da ilginç bir zamanlama olarak değerlendirildi.
Festivalin ertelenmesi kararı hukuki değil. Siyasal bir amaca dayalı bir karar olarak gözüküyor. Bölgede artan gerginliklerin ve çatışma ortamının alınan kararda belirleyici olduğu düşünülebilir.
Ancak, bugüne kadar yapılan 5 festival de bölgenin tansiyonunu düşürmüş hem halk hem de güvenlik güçleri yönünden ciddi bir "rahatlama" yaratmıştı.
Festivalin "gerginlik" veya "güvensizlik" değil, "huzur" yarattığı herkes tarafından biliniyor. Nitekim bundan kısa bir süre evvel Diyarbakır festivali gerçekleştirilmişti".
Tunceli'de birkaç haftadadır sıkı güvenlik kontrolleri yapılmaya başlandı. İlçelere polis ve asker noktalarının kurulması ve kimlik kontrollerinin başlaması dikkat çekici.
Aygün, "Dersim'de yeniden eski karanlık ve gergin günlere dönülmemeli. Bu konuda azami dikkati resmi makamların göstermesi gerekir. Resmi makamlar karar ve uygulamalarıyla gerginliğin düşmesine katkı yapmalı. Festival ertelemesi bölgeye yarar sağlamaz"diye konuştu.
Munzur Festivali Programı
Festival, 28 Temmuz'da Festival meşalesinin yakılması ve "Munzur İçin Bir milyon İmza" kampanyası ile başlayacaktı.
Festivalde, halk oyunları gösterileri, resim ve heykel sergileri, sinevizyon, tiyatro gösterisi ve çok sayıda ekolojik, gençlik, kadın, edebiyat ve şiir söyleşilerinin yanı sıra birçok müzik dinletisi yer alacaktı.
Ferhat Tunç, Kardeş Türküler, Zerrin Özer, Emre Saltık, Birol Topaloğlu, Selda Bağcan, Koma Derwêşan, Ali Baran, Grup Munzur, Venge Sodır, Metin-Kemal Kahraman, Serap Sönmez, Uğur Karataş, Erdal Erzinca-Tolga Sağ, Mustafa Özarslan, Rençber, Çetin Oraner, Arzu, Çar Newa, Suavi, Koma Azad, Erkan Oğur-İsmail Hakkı Demircioğlu, Zeynel Aba-Yeninur Ada, Grup Verva Roz, Ali Ekber Eren, Ali Asker ve Nurgül Ateş festivale davet edilen müzisyenlerdi.
Çok sayıda söyleşi ve seminere katılacak olan aydınlar ise şunlardır:
Murathan Mungan, Akın Birdal, Celal Başlangıç, Yıldırım Türker, Murat Çelikkan, Ragıp Duran, Ahmet Hakan, Umur Hozatlı, Tuğrul Eryılmaz, Ece Temelkuran, Candan Yıldız, Rüstem Batum, Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, AB Parlamentosundan Cem Özdemir, Prof. Büşra Ersanlı, Prof. Nükhet Sirmen, Fethiye Çetin, Gülten Kahraman, Müge Sökmen, Oya Coşkun, Fügen Uğur, Filiz Koçali, Ayşegül Devecioğlu, Berat Günçıkan, Handan Koç , Yıldız imrek , Yusuf Alataş, Celalletin Can, Süleyman Ateş, Mehmet Bekaroğlu, Mehmet Bayrak, Hasan Klavuzdede, Doç.Dr.Ayhan Yalçınkaya, Erdoğan Aydın, Turgut Öker, Yaşar Seyman, Cezmi Ersöz, Metin Kaygalak, Hicri İzgören, Mehmet Çetin, Aydın Öztürk, Tekin Karabey, Tekin Fırat, Serdar Toka, Halil İncesu, Cafer Solgun, Tuncay Akbaba.(HA/AD)