Tunceli Dernekleri Federasyonu'nun çağrısıyla Beyoğlu Tünel Meydanı'nda buluşan yaklaşık iki bini aşkın kişi, usulsüz işletildiğini söyledikleri Uzunçayır Barajı'nın faaliyetini sürdürmesini protesto etti.
"Dersim için ölürüz" diyen kitle, Munzur Çayı'na yapılan barajları protesto etmek için yere yattı. Eylemde, "Munzur özgürdür, özgür akacak", "Kapaklar açılsın Munzur'a özgürlük", "Munzur'da baraj istemiyoruz" sloganları atıldı.
Tunç: "Barajlar iyi niyetle yapılmyor"
Federasyona bağlı Munzur Koruma Kurulu'nun çağrısıyla bir araya gelenler, İstiklal Caddesi'nde "Dersim'de barajlara geçit vermeyeceğiz" pankartıyla yürüdüler. Ellerinde temsili tabutlar taşıdılar.
Taksim tramvay durağında yapılan basın açıklamasını okuyan Dersimli (Tunceli) sanatçı Ferhat Tunç, şöyle konuştu:
"Bugün burada binlerce insanın haykırdığı slogan, Türkiye'nin 30 yıldır yabancısı olmadığı bir slogan. Bu; bir ihlal sorunudur. Dersim 30 yıldır insan hakları ihlalleri ile gündeme gelen bir kent oldu. Ama bugün yapılmak istenen barajlarla daha büyük bir tehdit ve yıkımla karşı karşıyadır."
Munzur Vadisi üzerine yapılması planlanan barajların iyi niyetle yapılmadığını ifade eden Tunç, "bugün kötü niyeti lanetlemek ve Dersim üzerinde dayatılmak istenen bir tarihi düşmanlığı mahkum etmek için buradayız" diye konuştu. "Munzur'a baraj değil, özgürlük istiyoruz" dedi.
"Uzunçayır Barajı'nın kapaklarını açın"
Munzur Koruma Kurulu adına konuşan Hasan Şen de Trakya'da yaşanan ve 30'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği seli hatırlatarak, "Munzur Vadisi'nin doğasıyla oynanmaması gerektiğini" belirtti.
"Uzunçayır Barajı'nın kapaklarının kapatıldığını ve su tutma işleminin başladığını" ifade eden Şen, Kürt açılımı tartışmalarına atıfta bulunarak "Gerçek bir açılım yapılacaksa, su tutma işlemi hemen durdurulmalıdır" dedi.
Federasyon üyeleri, 20 Eylül'de İstanbul'un Okmeydanı ilçesinde, 10 Ekim'de de Dersim'de buluşacak.
Munzur Vadisi doğal sit alanı
Hukuksal olarak "Tabii sit", "ilginç özellik ve güzelliklere sahip olan ve ender bulunan korunması gerekli alanları ve taşınmaz tabiat varlıklarını (...) ifade eder" diye tanımlanıyor.
Munzur Milli Parkı florasında 1.518 çeşitli bitki kayıtlı olup,bunlardan 43 çeşidi Munzur Vadisi'ne, 227 çeşidi Türkiye'ye endemik türlerden oluşmaktadır. Munzur Milli Parkı faunasında bulunan çengel boynuzlu keçi, bezuvar isimli dağ keçisi, ur kekliği, kırmızı benekli alabalık vadiye has türlerdendir.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma hukukuna göre doğal sit alanlarında "kesinlikle hiçbir şekilde" baraj, hidro elektrik santrali yapılamamaktadır. Nitekim Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 19 Haziran 2007 tarihli "Doğal (Tabii) Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları"na dair kararından da, bu husus açıkça anlaşılmaktadır. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun 20 Eylül 2002 tarihli iki kararında doğal sit alanlarında enerji santralleri yapılamayacağı açıklıkla belirtilmiştir.(BÇ)