Mahmut Hoca, Yaşar Usta, Kazım daha nice oynadığı tiplemelerle milyonlarca insanın gönlünde yer edinen Yeşilçam'ın efsanevi ismi Münir Özkul, 5. ölüm yıl dönümünde anılıyor.
Hababam Sınıfı'nın Mahmut Hocası, Gülen Gözler 'in Yaşar Ustası, Neşeli Günler'in Kazım Efendisi, Tatlı Dillim 'in Muhtar Hasan'ı, Oh Olsun'un Burhan Usta'sı, Sev Kardeşim'in Mesut Güler'i ve daha niceleri.
Sanatçı, ardında bıraktığı binlerce film ve eseriyle milyonlarca insanın gönlünde yer edindi. Sevenleri ve hayranları tarafından açılan #MünirÖzkul hashtag ile binlerce tweet atıldı.
Sayende çok güzel anılar biriktirdik huzurla uyu münir özkul ???? #MünirÖzkul pic.twitter.com/N437PxU2k0
— özcan özbilgin (@ozcanozbilginn) January 5, 2023
Mahmut Hoca, Yaşar Usta,
— Muhammed Ümit ꪜ (@23MuhammedUmit) January 5, 2023
Zurnacı Emin, Turşucu Kazım…
Nice karakteri tek bir isimde toplayan;
Yediden yetmişe tüm gönüllerde saygı ve sevgiyle yer edinen,
Türk sinema ve tiyatrosunun unutulmaz sanatçısı #MünirÖzkul’u vefatının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz... pic.twitter.com/8SAaoIEFjn
Münir Özkul... İsmail Dümbüllü'den devraldığı kavukla tiyatro sahnelerindeki başarısını, canlandırdığı Yaşar Usta, Turşucu Yaşar ve Kel Mahmut gibi karakterle de sinemadaki ustalığını gözler önüne serdi. pic.twitter.com/aDgJ87ZFGY
— Mandal Radyo (@MandalRadyo) January 5, 2023
1998 yılında devlet sanatçısı ünvanı verilen Münir Özkul meddahlık geleneğinin simgesi olan “Dümbüllü Kavuğu”nun da sahibiydi.
Mavi Boncuk’un Yaşar Baba’sı, Gülen Gözler’in Yaşar Usta’sı, Neşeli Günler’in Kazım’ı ve Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hoca’sı usta oyuncu Münir Özkul’un aramızdan ayrılışının 5. yılı sanat camiası ve sevenleri tarafından hatırlanıyor.
Sahne hayatına ilk kez 1937’de henüz 12 yaşındayken başlayan Münir Özkul, 15 Ağustos 1925’te İstanbul’da dünyaya geldi. 1948’de Ses Tiyatrosu’nda rol aldığı “Aşk Köprüsü” oyunu ile ilk profesyonel sahne deneyimini yaşayan oyuncu daha sonrasında "Fareler ve İnsanlar", "Babayiğit", "Bana Çiçek Yollama", "Generalin Aşkı", "Yağmurcu", "Yaz Bekarı", "Çayhane" ve "Godot'yu Beklerken" başta olmak üzere sahnelenen birçok önemli eserde rol aldı.
1950’li yıllardan itibaren başta Ertem Eğilmez filmleri olmak üzere birçok Yeşilçam filminde önemli rollerde yer alan Münir Özkul, Rıfat Ilgaz’ın eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı serisinde canlandırdığı “Mahmut Hoca” karakteri ve Adile Naşit ile birlikte rol aldıkları Neşeli Günler filmindeki “Turşu ne ile yapılır?” Tartışmasında sirkenin tarafını tutan“Kazım” karakteri ile akıllara kazındı. 1968'de Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü'den Türk tiyatrosunun simgesel nişanesi olan "Dümbüllü Kavuğu”nu devralan Özkul’a 1998’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "devlet sanatçısı" unvanı verildi.
Münir Özkul, 5 Ocak 2018'de kronik obstrüktif akciğer hastalığı sebebi ile tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybetti. Usta oyuncu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirilen törenin ardından Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.
(ES/EMK)