Temel Haklar ve Özgürlükler Girişimi Sözcüsü Erol Ekici, Manisalı gençlere işkence yapan polislerin 7 yıllık dava sürecinin sonunda toplam 1020 ay hapis cezası almasından sonra "İşkence var diyen olay göstersin" diyen Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal ile "İşkence var ama sistematik değil" diyen Adalet Bakanı Aysel Çelik'i bu sözlerle eleştirdi.
İşkencenin bitmesi için...
"İşkence suçu cezasız bırakıldığı sürece 'işkence bitti' demek komik olacaktır" diyen Ekici, işkenceye son verilebilmesi için üç önemli girişimde bulunulmasını istedi:
"Yasadaki işkence tanımının dar kapsamı evrensel boyutlara çıkarılmalı, en azından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Karşı Sözleşmesi'ndeki tanım kabul edilmeli. İnsanlık suçu işkencenin yargısal denetim ve takibi, etkin ve hızla yapılmalı. Tüm işkenceci polisler, jandarmalar ve kamu personeli görevlerinden uzaklaştırılarak cezalandırılmalıdır."
Ekici, "Manisalı gençlere işkence ve davası ne ilktir ne de son olacaktır!" diyerek, bu davada polislerin cezalandırılmasını "halk ve medyanın yakın ilgisi ile Avrupa Birliği'nin (AB) İlerleme Raporu'nda yer almasına" bağladı.
"Kamuoyunun ve AB'nin ilgisi kararda etkili"
Konuyla ilgili basın açıklamasında Ekici, şu ifadelere yer verdi:
* 26 Aralık 1995'te gözaltına alınan 14 gence Manisa siyasi şube polislerince işkence yapıldı. Kamuoyunun ilgi ve baskısına, bir milletvekilinin tanıklığı ve insan hakları savunucularının etkin takibi de eklenince, işkenceci polislere dava açıldı. Ağır Ceza Mahkemesi iki kez beraat kararı vererek sanık polisleri aklamaya çalıştı. Davaya halkın, medyanın, uluslar arası kuruluşların ilgisi; Ceza Genel Kurulu'nun beraat kararını bozmasında etkili oldu ve 44 duruşma sonrasında yasal mecburiyet nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi'nce işkencecilere hapis cezası verildi.
* Ancak 26.06.2003 gününe kadar, karar Yargıtay incelemesinden geçip onaylanmadığı takdirde cezalar zaman aşımı nedeniyle infaz edilemeyecek. İşkenceciler ve yardımcıları davanın zaman aşımına uğraması için ellerinden geleni yaptılar ve karar ancak 7 yılda alınabildi.
* Bu kararın halk ve medyanın yakın ilgisi ve AB'nin demokrasicilik oyunu gereği "AB İlerleme Raporu" nda yer alması nedeniyle bu şekilde sonuçlandığı gerçeği hatırdan çıkarılmamalıdır.
İşkence sistemli, hak isteyenlere
* Pek çok işkence suçunun halen takipsizlik, beraat ve zaman aşımı kararlarıyla cezasız bırakıldığı, tehditlerle hasır altı edildiği unutulmamalıdır.
* Türkiye'de işkence sistematik olarak, hak ve özgürlük isteyenler başta olmak üzere herkese uygulanmaktadır.
* Karar sonrasında Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal, "İşkence var diyen olay göstersin" diyerek, Adalet Bakanı "İşkence yok demiyorum, var ama sistematik işkence yok" diyerek bu gerçeği gizlemeye, bildik "münferit" gerekçesine sığınmaya çalışıyorlar.
* Gözaltına alınıp da fiziksel veya psikolojik işkence görmeden emniyetten çıkmak istisnadır. Manisalı gençler kadar "şanslı" olamayanlar da var. Onlar, gözaltına alındıktan sonra bir daha sağ çıkamadılar işkence tezgahlarından. İşkencelerden, ölümlerden sorumlu olanlar ise cezasız bırakıldı her seferinde. "Münferit" olan ise, Manisalı gençlere işkence yapan polislerin cezalandırılmasıdır. (BB/NK)