*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Göç İzleme Derneği, insani ve hukuki hak ihlalleri yaşayan tüm göçmen ve mültecilerle dayanışma içinde olduklarını ve olacaklarını belirten bir açıklama yayımladı.
- Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, dünyada yaklaşık 82 milyon 400 bin mülteci bulunuyor.
- Türkiye'de de yaklaşık 3 milyon 600 bin kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra, 330 bin diğer ülkelerden mülteci yaşıyor. Bu yıl, Van üzerinden Afganistanlı ve İranlı mülteciler, sığınmacılar Türkiye'ye daha fazla geliyor.
"Dünyanın en önemli meselesi"
"Son günlerde, mültecilik meselesi ve hızla sayıların büyümesi bu sorunun konuşulur hale gelmesine neden oldu ve ne yazık ki mültecilik üzerinden ırkçılık ve milliyetçilik kışkırtmaları yaşanmaya başlandı" denilen açıklama özetle şöyle:
"Siyasi iktidar kadar muhalefete de görev düşüyor. Mültecilik konusunu insani değerler, evrensel değerler, evrensel hukuk çerçevesinde çözmek hepimiz için elzem.
"Ekloloji karşıtı, sermaye yanlısı kapitalist ve erkek egemen sistemlerin yarattığı bir sonuç olarak göçmen ve mültecilik meselesi, hiçbir ülkenin, hiçbir devletin, uluslararası toplumun görmezden gelemeyeceği kadar büyüdü ve ülkelerin, devletlerin, toplumun kapılarını zorluyor.
"Toplu halde veya ailecek göç edenlerin, toplumların yaşamak zorunda kaldıkları göçmenlik ve mültecilik halini, durumunu, statüsünü bir gün biz de yaşamak zorunda bırakılabiliriz.
"Kendimiz bu durumu veya statüyü yaşamasak da bu meseleye hak savunucuları, hukuki savunucular olarak bakmak ve duyarlı olmak, bunun için mücadele etmek, çalışmak zorundayız.
"Zorunlu göçe maruz kalan göçmenler, mülteciler, sığınmacılar, bugün tüm dünyanın uğraşmak zorunda kaldığı en önemli mesele haline geldi diyebiliriz.
- Van İran, Afganistan üzerinden göç alırken Hatay, Antep, Urfa Suriye'den alıyor. Bu da çok fazla emek sömürüsü, çok fazla iş ve yaşam güvencesizliği, çok fazla kayıt dışı çalışma demek. Kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılan milyonlarca mültecinin sorunları işçi sınıfının sorunlarıdır.
- Türkiye'de emek piyasasına eklemlenen mülteciler, en kötü koşullarda çalışmaya maruz bırakılıyor. Mülteci sömürüsünün en çok olduğu yer Suriye'ye sınır illerdir. Bunların başında gelen il Antep'te yaklaşık 500 bin mülteci yaşıyor. Hatay, Urfa ve Diyarbakır bunları takip ediyor.
- Özellikle kadın işçiler, ucuz iş gücü olarak görüldükleri gibi, her türlü gayriinsani davranışların da hedefi oluyorlar. Tekstilde ve sanayide çalışan Suriyeli kadınların yanı sıra Özbekistan, Kırgısiztan, Türkmenistan'dan ülkelerinde yoksulluktan ve kötü ekonomik ve yaşam koşulardan dolayı Türkiye'ye gelen kadınlar da az değil.
Hak örgütleri de hedefte
"Bir şeye özellikle dikkat çekelim ki; mülteci, sığınmacı ve göçmenlerle ilgili çalışan kurum, dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri; mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin haklarını savunan hak örgütleri, hukuk örgütleri de bir haftadır mülteciler kadar ırkçı söylemlere maruz kalıyor, hedef gösteriliyor.
"Hedef gösteren kişi, kurum ve basını, medyayı kınıyoruz. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İnsan Hakları Derneği (İHD), barolar gibi hak örgütlerinin yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.
"Mülteci ve sığınmacı, göçmen meselesi, sorunu saldırgan ve zorla geri gönderme politikalarıyla çözülmeye çalışılıyor. Bilinmelidir ki, bu politikalar, bu yöntemler çözümü getirmeyecektir ve sorunu büyütecektir. Mesele insani, evrensel değerler ve hukuki değerlerle çözülmelidir."
(DŞ)