Bültende tümüyle mültecilerin yazdığı yazılar ve çektiği fotoğraflar yer alıyor. İlk sayıda, Somali, Moritanya, İran, Fas e Irak'tan Türkiye'ye gelmiş mültecilerin yazıları var.
"Mülteci kendi yarattığı çemberin içinde tutsak"
Bültende "Bir mülteci olarak hislerim" yazısını yazan Iraklı mülteci Hana Toma, şöyle diyor:
"Bir mülteci bir nevi kendi yarattığı bir çemberin içinde tutsaktır. Kendi etrafındakiler gibi davranır, ama yine de farklıdır. Başka insanların sahip olduğu sınırsız hakların keyfine varamaz. Herhangi bir yetkilinin ilgisini çekmemeye çalışır, çünkü bu yetkililerin, ona istenmeyen sıkıntılar çıkaracağına inanır."
20 yaşındaki Somalili mülteci Esmael'se şunları yazıyor:
"Mülteci olmak zor iştir, bir vazifedir. Sürekli sığınak bulmaya çalışıyorsun, güvenlik ve koruma arıyorsun. Mülteci çocuk olmak ise daha da tehlikelidir. Hayatta kalmak ve bu koşulları aşabilmek zordur. Mülteci çocuklara güvenlik ve bakım konusunda genellikle öncelik verilir. Tabii mülteci çocuklar burada hiç olmazsa fiziksel anlamda "güvendeler", ama psikolojik yardıma ihtiyaçları var. Kanun koyucular 18 yaşına bastıktan sonra kişinin artık korumaya ve yardıma ihtiyaç duymadığını düşünüyorlar."
Fikir mülteci gazeteci Ba'dan
Mülteci yazarlar için bir bülten çıkarma fikri ilk olarak bültenin yazarlarından biri olan Petit Ba'dan geliyor. Bir yıl kadar önce Petit Ba, bültenin editörü ve hukuk danışmanı Amy Sltoek'le görüşüp bu bülteni çıkarmaları gerektiğini söylüyor. Ülkesi Moritanya'da bir yazar ve gazeteci olan Ba, burada da ekonomik, politik ve kültürel açıdan içinde bulunduğu toplumu etkileyen konuları tartışmaya devam etmek istiyor.
Mültecilerin seslerini duyurmaları, hikayelerini ve başlarından geçenleri ulaştırabilmeleri için bir araç olması hedeflenen sekiz sayfalık bülten üç ayda bir yayınlanacak. Türkçe ve İngilizce yapılan yayında, bazı yazıların Fransızcaları da var.
"Mültecilerin Sesi" HYD'nin İnternet sayfalarında elektronik ortamda da okunabiliyor. (TK)