* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye’nin geçiş güvenliği uygulamasını sonlandırdığı yönündeki haberler üzerine Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler Edirne ve İzmir başta olmak üzere birçok noktadan kara ve deniz yoluyla tehlikeli yolculuklara çıkmaya başladı.
*Yunanistan sınırına varan mültecilere polis gazlı müdahalede bulundu. Fotoğraf: AA.
Ancak karayoluyla Avrupa Birliği ülkelerine gitmek isteyen mülteciler, Edirne’de sınır kapısına kadar gidebildi. Pazarkule Sınır Kapısına kadar giden mülteciler burada beklerken, bazıları da Yunanistan-Türkiye arasındaki tampon bölgeye geçebildi ancak daha ileri gidemediler.
Yunanistan güvenlik güçleri sınırdaki önlemleri artırdı.
Midilli’ye geçenler kampa götürüldü
Yunanistan adalarına yakın konumdaki Ege sahillerinden de mülteciler botlarla karşı yakaya geçmeye çalışıyor.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Yeşil Liman, Babakale ve Kadırga koylarından, Aydın’ın Kuşadası ilçesinden, Muğla’nın Bodrum ilçesinden, İzmir’in Dikili ilçesinden mülteciler botlara binip Midilli başta olmak üzere adalara doğru yola çıktı.
Anadolu Ajansının haberine göre, sabah saatlerinde 15 mülteci küçük bir şişme bot ile Midilli’nin Skala Sikaminea bölgesine ayak bastı. Aralarında beş çocuğun da bulunduğu Afganistanlılar Moria kampına götürüldü.
Ege adalarında tutulan binlerce kişi, sivil toplum kuruluşlarınca elverişsiz ve insani olmadığı gerekçesiyle eleştirilen kamp koşullarında konaklıyor.
Yaklaşık 19 bin göçmenin kaldığı 3 bin kapasiteli Moria Kampı ile ilgili Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden yapılan açıklamada, “Moria Kampı'nda kalanların akıl ve beden sağlıkları sürekli tehlikede. Yunanistan ve Avrupa Birliği hemen harekete geçmeli” uyarısında bulunulmuştu.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 24 Temmuz tarihli açıklamasına göre 11 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’deki biyometrik verileriyle kayıt altına alınan “geçici koruma altındaki” Suriyeli sayısı 3 milyon 630 bin 575. Ancak diğer ülkelerden gelen mültecilerle ilgili resmi bir rakam bulunmuyor.
AB'den "mülteci anlaşması" hatırlatması
Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasının hala geçerliği olduğuna dair hatırlatmada bulundu. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, “Bizim için Türkiye-AB göçmen mutabakatı geçerliliğini koruyor ve Türkiye'nin bu mutabakattan doğan taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Durumu yakından takip ediyoruz ve gerekli olması halinde harekete geçeceğiz” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, sınır kapılarının açılmasının ardından, “Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur” açıklamasını yapmıştı.
TIKLAYIN – “AB-Türkiye Anlaşması, Mültecileri Adalara Hapsetti”
18 Mart 2016’da imzalanan ve 20 Mart 2016’da uygulamaya geçilen anlaşma çerçevesinde, bu tarihten sonra Türkiye’den Ege’yi geçerek Yunanistan’a giden mültecilerin geri gönderilmesi öngörülüyordu.
Türkiye’ye ise karşılığında maddi yardım, AB müzakerelerinin hızlanması ve vize muafiyeti teklif edilmişti. Maddi yardım kısmen gerçekleşirken, vize muafiyeti, anlaşmanın Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması gibi şartları yerine getirilmediği için anlaşmanın bu kısmı hayata geçmedi. (AS)