Geçtiğimiz yıl dünya üzerinde yüzde dört oranında azalan mülteci sayısı 9.2 milyona düştü.
BMMYK raporuna göre "hakkında kaygı duyulanlar"ın sayısı 17 milyondan 19.2 milyona çıktı.
Bu sayıya dahil edilen kategoriler mülteciler, sığınmacılar, ülkesine geri dönenler, devletsiz kalmışlar ve ülkesinde yerinden edilmiş nüfusun bir kısmı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guerres, mülteci sayısındaki düşüşün en büyük nedeninin gönüllü ülkeye dönüş sayısındaki artış olduğunu söylüyor.
2001'in sonundan itibaren 5 milyon mülteci ülkelerine dönüş yaptı. Yapılan dönüşlerin 3.5 milyonu Afganistan'a idi. Geri dönüş alan diğer ülkeler Irak, Angola, Burundi, Ruanda ve Somali.
Geri dönüşlere rağmen en büyük mülteci grubunu hala Afganistanlılar oluşturuyor. Darfur'da yaşananlar sonrasında Sudanlılar, sayısında en fazla artış görülen mülteci grubu. 2004 senesi süresince Sudanlı mülteci sayısında en az 125 bin kişilik artış oldu.
Guerres, mülteci sayısındaki düşüşün sevindirici olduğunu belirtirken, istatistiklerin her birinin arkasında bir insan olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor.
"19.2 milyon erkek, çocuk ve kadının yer değiştirme sonucu yaşadıkları zorluk ve tramvalar unutulmamalı".
Yerinden edilenlerin sayısı arttı
Rapora göre devletsiz kalmışlar, ülkesinde yerinden edilmişler ve sığınmacıların sayısında artış var. 2004 senesinde bu kategorilere giren ve hakkında kaygı duyulan nüfus 5.3 milyondan 7.6 milyona çıktı.
Ülkesinde yerinden edilmişlerin sayısının artmasının nedenleri Darfur'da yaşananlar ve Kolombiya'daki rakamlarla ilgili hükümet açıklaması.
Darfur'da yerinden edilmişlerin sayısında 660 bin artış görülürken, yeni hükümet raporuna göre 240 bin artışla Kolombiya'da yerinden edilmiş nüfus da 2 milyona ulaştı.
Yerinden edilmiş nüfustaki artışın diğer bir nedeni ise BMMYK'nun verilerinin doğruluğunu arttırma çabaları.
Sığınma başvurularının yapıldığı ülkelerin başında ise İran ve Pakistan geliyor.
Bu ülkelere başvuran sığınmacıların çoğu Afganistanlı. İran yıl boyunca 1 milyon 46 bin sığınmacı kabul ederken, Pakistan tarafından kabul edilen sığınmacı sayısı 961 bin.
En fazla sığınma başvurusu alan diğer ülkeler ise Almanya, Tanzanya ve Amerika Birleşik Devletleri.(EK/EÜ)