"Suriye'den gelecek sığınmacı sayısı 2013'e kadar 280 bini bulabilir. Türkiye ve sığınmacıların gittiği diğer ülkeler için toplam 483 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç var. Kış geldiği için ihtiyaçlar da çeşitleniyor ve artıyor."
Birleşmiş Milletler'den (BM) adını vermek istemeyen bir yetkili, bianet'e yaptığı açıklamada, 11 Ekim'de uluslararası topluma Suriye'den gelen sığınmacılara yardım edilmesi için çağrıda bulunduklarını söyledi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 100 bin 363 olduğunu açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da bugün yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılara insani yardımlarla ilgili olarak "Özellikle Türkiye ve Ürdün'deki ihtiyaç şu anda acil" dedi.
"Önce 'Biz hallederiz' dediler ama olmadı"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir ay önce BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, BM kurumlarının Suriye konusunda beklentilerimizin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzüntü duyuyorum" demişti.
bianet'e konuşan BM yetkilisi ise Türkiye'ye ilk sığınmacıların geldiği tarih olan 29 Nisan 2011'den beri yardıma hazır olduklarını Türkiye hükümetine bildirdiklerini ve Ağustos 2011'den bu yana BM'nin zaman zaman yardımda bulunduğunu açıkladı.
"Fakat o dönemde Hükümet kendi imkanlarıyla sorunun üstesinden gelebileceğini söyledi. Buna rağmen BM, Kızılay aracılığıyla çadır, uyku şiltesi, mutfak setleri, battaniye gibi gıda dışı yardımlarda bulundu."
"Tampon bölge güvenli değil"
Bu yıl Nisan ayında mülteci sayısı artmaya başlayınca Türkiye'nin politikasını değiştirdiğini söyleyen yetkili, Hükümet'in artık yardımları geri çevirmeyeceğini açıkladığını söyledi.
"BM de bu açıklamanın ardından desteğe hazır olduğunu bir kez daha bildirdi.
BM yetkilisi, Türkiye ile birlikte mültecilerin geldiği dört ülkeye yardım edilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunduklarını, bu yılın sonuna kadarki dönemde Türkiye'deki mültecilerin sayısının 280 bine ulaşabileceğini söyledi.
"BMGK'de tampon bölge tartışması da yapıldı, bunun güvenli olmadığı ifade edildi. En iyi korumanın insanların sığındığı ülkede sağlanacağına inanıyoruz."
"400 milyondan fazla kaynak ayrıldı"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyle ilgili bu sabah yaptığı açıklamada, Suriyeli mülteciler için şu ana kadar bütçeden 400 milyon TL kaynak aktardıklarını, fakat belediyelerin ve devletin genel harcamalarının muhtemelen bundan fazla olduğunu söyledi.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hatay'da beş, Urfa'da iki, Antep'te üç, Maraş, Adıyaman ve Osmaniye'de birer olmak üzere 13 çadırkent ile Kilis'te 12 bin kişilik bir konteynerkent kuruldu.
Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
* Bugüne kadar toplam 143 bin 140 Suriye vatandaşı Türkiye'ye giriş yaptı. 42 bin 777'si ülkelerine döndü.
* Hatay'da 12 bin 68, Antep'te 17 bin 237 (7 bin 736'sı İslahiye, 6 bin 754'ü Karkamış, 2 bin 747'si Nizip çadırkentlerinde), Kilis'te 12 bin 789, Urfa'da 30 bin 934 (18 bin 847'si Ceylanpınar'da, 12 bin 87'si Akçakale çadırkentlerinde), Maraş'ta 14 bin 620, Osmaniye'de 8 bin 60 kişi ve Adıyaman'da 3 bin 980 kişi barındırılıyor.
* 102'si refakatçi, 573'ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 675 kişi hastanede bulunuyor. Hastanedekilerle birlikte Türkiye'de toplam 100 bin 363 Suriye vatandaşı var.
Antakya'da gerginlik de artıyor
Antakya'da yaşayanlardan aldığımız bilgiye göre de pasaportsuz gelenlerin sayısında da büyük artış var. Tedavi için özellikle çatışmanın yoğunlaştığı İdlib kentinden gelenlerin da fazlalaştığını belirttiler.
İlçede baskının ve dolayısıyla tedirginliğin arttığı, basın açıklamalarının, barışçıl etkinliklerin ve hatta konserlerin bile yasaklandığı da gelen bilgiler arasında.
Financial Times'ta dün yayınlanan "Suriye Türkiye'nin fay hattını ifşa etti" başlıklı yazıda da Suriyeli mültecilerin dini çeşitliliği olan Antakya'da gerginlik yarattığı ifade edildi. gazeteye göre, resmi yetkililer ise Hatay'ın Antakya ilçesindeki bu gerilimi "önemsiz" olarak gösterme eğiliminde. (AS)