Avrupa’nın karşı karşıya olduğu Suriyeli mülteci krizi Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye politikasını da etkiliyor.
İngiltere’nin iki ayrı gazetesinde bugün yayınlanan iki ayrı analizde konuyla ilgili benzer vurgular yapılıyor.
Eleştiriler yumuşuyor
Financial Times (FT) AB’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı mültecilerin Avrupa’ya gelmesini durdurmak için bir plana ikna etmeye çalışacağını yazdı.
Bunu sağlamak için Erdoğan’a yönelik “otokrat yönetimi, yargının bağımsızlığı ve basın özgürlüğüyle” ilgili eleştirilerin yumuşatılmaya başladığını belirtti.
İhtiyaç değişti
Guardian gazetesi de Simon Tisdall imzalı analizinde, “otoriter eğilimleri; yeni Osmanlı siyaseti, Washington ve NATO'ya uyum içinde hareket etmeyi reddetmesi” nedeniyle Erdoğan’ın Avrupa’da dışlanmış biri olarak görüldüğünü, ancak mülteci krizi nedeniyle Türkiye’ye duyulan ihtiyacın bu durumu tersine çevirdiğini yazdı.
Politika değişikliği
FT yazısında bu konuda AB'den bir diplomatın görüşlerini de aktardı.
“Gerçekten hiç sevmediğimiz bir hükümeti kucaklıyoruz'.
“Bu göçmen akışını düşürmemiz gerekiyor. Bu, reel politik haline geldi. İç politikayla ilgili kaygılarımızı bir kenara bırakıyoruz."
TIKLAYIN - Dünyaya Sığınamayan Mülteciler
“Aşırıya kaçan istekler”
FT’daki yazıda, sınır kontrollerini sıkılaştırmayı, büyük iltica başvurusu merkezleri açmayı ve muhtemelen iki milyon Suriyeli'ye Türkiye'de çalışma hakkı vermeyi içermesi beklenen plan için “aşırıya kaçan istekler” ifadesi kullanıldı.
Mülteci krizinin Avrupa’ya dayanmasından bu yana AB’nin Erdoğan’ı “baştan çıkartmanın yollarını bulmak için mücadele verdiği” söylendi.
“Tatlandırıcılar”
Yazıda Avrupa’nın planına ikna etmek için Erdoğan’a "tatlandırıcılar" sunabileceği anlatıldı.
"Muhtemel tatlandırıcılar şunları içeriyor: 250 milyon euro'luk fazladan AB fonu, Türkler için vize serbestliğine ivme kazandıracak siyasi hız, mültecilerin yeniden yerleştirilmesi için yeni bir teklif."
“Güvenli bölge”
Mülteci krizinin sonucunda Avrupa’nın Erdoğan’a hiç olmadığı kadar ihtiyacı olduğunu vurgulayan Guardian’daki yazıda, "Erdoğan'ın göçle ilgili yardım etmeye hazır olup olmadığı Avrupa'nın karşılığında ne sunacağına bağlı olabilir" yorumu yapıldı.
Tisdall’ın analizinde, Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurulmasını istediği ve bu fikrin ABD ve İngiltere tarafından bloke edildiği hatırlatıldı. Ancak Rusya’nın Suriye’de askeri müdahalesi konusunda Avrupa’yla Erdoğan’ın kaygılarının ortak olduğu belirtildi.
FT yazısında da benzer şekilde, Erdoğan'ın AB'den en büyük talebinin “güvenli bölge” olacağı, ancak AB liderlerinin buna karşı olduğu, fakat “en azından tartışılabileceği” yazıldı.
Vize ve AB başvurusu
FT Erdoğan ve AB arasındaki en önemli tartışmanın vize serbestliği konusunda olacağını, Guardian da "Türkiye'nin uzun dönemdir geciktirilmiş AB üyelik başvurusunun Erdoğan'ın peşinde fazla zaman harcamayacağı tek konu” olacağını söyledi.
Guardian’daki analizde Erdoğan'ın Avrupa ziyaretinde AB'den gelen eleştirileri durdurmak isteyeceği ve tırmanan çatışma süreciyle ilgili destek arayacağı yazıldı. (YY)