Kadın Çalışmaları Derneği'nin "Sığınmacı Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı: Medya Dilini ve Zihniyetleri Değiştirebilmek" başlıklı projesi kapsamında, Türkiye'de yaşayan mülteci kadınlarla çalışan sivil toplum kurum çalışanları için el kitabı hazırlandı.
Kitabı, araştırmacılar Cavidan Soykan, Ebru Hanbay Çakır ve Salime Tarikçi kaleme aldı.
"Türkiye'nin Sığınma Rejimi" ve "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddet" başlıklı iki ana bölümden oluşan kitap 38 sayfa.
TIKLAYIN - Mülteci Kadınlarla Çalışan STK'lar için El Kitabını indirin
"Kadın mültecilere yönelik şiddeti önleyen yasal düzenlemeler geliştirilmeli"
Kitabının duyurusunun yer aldığı kitabın web sayfasında kitabın, mülteci kadınlarla çalışma yürüten örgütlere, mültecilerin temel hakları ve hukuki mekanizmalara erişim yolları konusunda bilgi vermeyi amaçladığı belirtiliyor.
"Kadınların, savaş ve göç hareketlerinin olumsuz sonuçlarından en çok etkilenen gruplardan biri olması nedeniyle, kadın mültecilere yönelik her türlü şiddeti önleyecek yasal düzenleme¬lerin ve koruma politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.
"Ancak en fazla göç alan ülkelerden biri ve birçok uluslararası sözleşmeye taraf olan Türkiye'de, kadın mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayacak politikalar geliştirme ve uygulama konusunda eksiklikler yaşanmaktadır. Örneğin, AFAD 2014 yılında Türkiye'de Suriyeli Kadınlar başlıklı raporunda, şiddeti önleyecek ve şiddete uğrayan mülteci kadınların başvurabileceği mekanizmaların yetersiz kaldığı açıkça ifade edilmiştir."
Proje kapsamında, Yerel Medya Çalışanları için Hak Odaklı Habercilik Rehberi de hazırlanıyor.
Kadın Çalışmaları Derneği hakkında Aralık 2011'de Ankara'da kuruldu. Dernek, kadınların birey olarak, çeşitli çalışma grupları ile ya da tüzel oluşumlar içerisinde güçlenmesi için toplumsal cinsiyet duyarlılığı ve farkındalığı temelinde destekleyebileceği yerel, bölgesel ve uluslararası çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Dernek, bu çalışmalarında bireyin saygınlığı, topluma karşı sorumluluk, eşit davranma, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini esas alıyor. |
(EMK)