UNICEF Marakeş’te gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Anlaşma Zirvesi öncesinde yaklaşık 4 bin mülteci çocuğu kapsayan araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
“Sesini Duyurma Hakkı: Yollardaki çocuklar ve gençlere kulak verilmesi” başlıklı rapor, çocukların ve gençlerin ülkelerini terk etmeye zorlandıklarını ve yarısının da yollara tek başına kaldığını gösteriyor.
Asya, Afrika ve Avrupa’dan
Rapor, yaşları 14 ile 24 arasında değişen ve kendini mülteci olarak tanımlayan çocuk ve gençten online toplanan bilgilerin analizine dayanıyor.
Ankete katılanların hemen hemen yüzde 90’ı Asya, Afrika ve Avrupa’daki ülkelerden.
Sorulara yanıt verdikleri ülkeler ise Suriye Arap Cumhuriyeti ya da Ukrayna gibi dışarıya göçmen veren ya da örneğin Almanya, Türkiye ve Uganda gibi göçmen barındıran ülkeler.
Yarısı doktora ulaşamadı
Anket analizinden elde edilen bulgular şöyle:
* Gençlerin yüzde 67’si ülkelerini terk etmek zorunda kalmış,
* Gençlerin yüzde 44’ü ülkelerinden tek başına ayrılmış,
* Gençlerin yüzde 58’i en az bir yıl okul kaybı yaşamış,
* Gençlerin yüzde 49’u herhangi bir sağlık sorununda doktora ulaşamamış,
* Gençlerin yüzde 38’i aile, arkadaş ya da kurum gibi başka kaynaklardan yardım görmemiş.
“Masada yer verilmeli”
UNICEF köken, transit ve varış ülkelerindeki hükümetleri, göç politikalarının ve prosedürlerinin belirlenip uygulanmasında çocukların yararını gözetmeye, aileleri bir arada tutmaya, çocukların ve ailelerin göç sürecinde gözaltına alınmalarına son vermeye ve geri göndermeme ilkesine bağlı kalmaya çağırdı.
UNICEF şu çağrılarda bulundu:
“Mülteci ve göçmen çocuklara eğitim ve sağlık da dahil olmak üzere temel hizmetlerin sağlanması,
“Çocukların haklarının korunması, çocukların ve gençlerin yolculuklarının her aşamasında desteklenmesi için sınırlarda işbirliğinin güçlendirilmesi,
“Yerlerinden edilmiş çocukların hareketleri ve esenlikleriyle ilgili ayrıştırılmış veriler toplanması,
“Yerlerinden edilmiş çocukların ve gençlerin aktif olarak süreçlere dahil edilmesi, sadece dinlenmeyip, masada yer verilmeleri.” (AS)