Fotoğraf: AA / Arşiv
CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Türkiye’de bulunan Suriyeli mülteci çocuğun eğitim hakkıyla ilgili verdiği soru önergesinde, geçici eğitim merkezlerinde (GEM) çalışan gönüllü öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın işbirliğiyle seçildiği iddiasını da sordu.
“GEM'lerde gönüllü öğretmenlik yapan Suriyeliler hangi koşullara bağlı olarak seçilmektedir?
“Türkiye Diyanet Vakfı'nın öğretmen seçme konusunda ne gibi bir yetkinliği vardır, araştırılmış mıdır?”
İddianın referansı olarak SETA Vakfı'nın Şubat 2016 Raporu gösterildi.
UNICEF verileri |
UNICEF’in Eylül 2015 verilerine göre, Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli mülteciler içinde bir milyondan fazla çocuk var ve yarısından fazlası okul çağında. |
Müfredat
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle verilen önergede, 2015-2016 yılı itibariyle temel eğitim çağındaki Suriyeli çocukların sayısı yaklaşık 625 bin olarak verildi.
GEM'lerde Arapça eğitim verildiğine ve değiştirilmiş Suriye müfredatı uygulandığına dikkat çekilen önergede değiştirilen müfredatta kapsam içerisine dahil edilen ya da edilmeyen konuların neler olduğu da soruldu.
TIKLAYIN - MÜLTECİ ÇOCUKLAR DEVLET OKULLARINDA SORUNLARLA BAŞBAŞA
Sorular
Önergede yer alan diğer sorular şöyle...
* GEM'ler hangi kentlerde ve kaç tane bulunmaktadır? Bununla ilgili kayıtlar, Milli Eğitim Bakanlığı veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde neden tutulmamaktadır?
* İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2014-2015 raporuna göre, Suriyeli çocukların 2014'teki bir genelgeye göre devlet okullarına kaydolma hakları olmasına rağmen bazı okullara kabul edilmedikleri aktarılmıştır. Bunlarla ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür?
* Suriyeli çocukları okullara almayan müdür ve öğretmenler hakkında işlem başlatılmış mıdır?
* AB'nin yapmayı planladığı üç milyar avroluk yardımın ne kadarlık bir kısmı Suriyeli çocukların eğitimine ayrılacaktır? (YY)