Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, Büyükada davasından yargılanan hak savunucularının bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
Muižnieks, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, hak savunucuları hakkında “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla hazırlanan iddianamenin kabul edildiğini hatırlatırken, şunları söyledi:
“Türkiye’de sivil toplum aktivistlerinin meşru çalışmalarının hedef alınması konusundaki endişe verici trendin bir göstergesi olarak, Taner Kılıç, İdil Eser ile diğer hak savunucuları ve eğitmenleri tutuklandığında şaşkınlığımı dile getirmiştim. Bu hak savunucularından dokuzu hala tutuklu bulunuyor ve silahlı örgüte üyelik ve/veya yardımcı olmak gibi gerçek dışı suçlamalarla, 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlar.
“Bu vakada haksız bir şekilde hedef alınan hak savunucuları ve eğitmenlerle ilgili endişeliyim. Aynı zamanda bu hukuki işlemlerin Türkiye’de insan haklarının korunması için değerli çalışmalar yapan birçok sivil toplum aktörü üzerindeki caydırıcı etkisi konusunda da üzgünüm.
“Taner Kılıç, İdil Eser ve diğer hak savunucuları ile eğitmenler bir an önce serbest bırakılmalı ve haklarındaki suçlamalar düşürülmeli.”
Muižnieks, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yazarı ve yayın danışmanı Kadri Gürsel ile muhabiri Ahmet Şık’ın AİHM’de Türkiye’ye karşı açtığı davaya müdahil olmak için başvurmuştu. Talebi 30 Ağustos’ta kabul edilen ve görüşlerini 11 Ekim’e kadar yapması istenen Muiznieks, 3 Ekim’de de aynı başvuruyu Atilla Taş, Murat Aksoy, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Deniz Yücel için de yapmıştı.
İlk duruşma 25 Ekim'de
Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra sekizi tutuklanan 10 hak savunucusu hakkındaki iddianame geçtiğimiz hafta hazırlanmış; Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da bu iddianameye “şüpheli” olarak eklenmişti. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi dün kabul etti.
TIKLAYIN - Büyükada İddianamesinde Hangi "Deliller" Yer Aldı?
İddianamede hak savunucularının üye oldukları iddia edilen örgütler “FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C” olarak sıralanıyor.
İlk duruşma 25 Ekim 2017'de saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülmesine karar verdi.
Ne olmuştu?İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 30 saat boyunca haber alınamamıştı. Hak savunucularıyla ilgili gözaltı kararının da gözaltına alınmalarından tam beş saat sonra verildiği ortaya çıkmıştı. 10 kişi hakkında yedi gün gözaltı kararı verilmiş, bu süre daha sonra 14 güne uzatılmıştı. 10 hak savunucusu 17 Temmuz’da adliyeye götürülmüş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti. 18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı. İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 21 Temmuz’da savcı, dört hak savunucusunun serbest bırakılmasına itiraz etti ve haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Evlerinden gözaltına alınan Üstün ve Erkem 23 Temmuz’da tutuklandı. 25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı. Hazırlanan iddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da “şüpheli” olarak eklendi. Özlem Dalkıran, Peter Steudtner, Ali Gharavi, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Nalan Erkem halen Silivri 9 No’lu F Tipinde, İlknur Üstün ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. |
(ÇT)