Yetmiyor. Muhtarlıkların bütün kayıt sistemleri ailede bir erkeğin olduğu anlayışı üzerine kurulu. Bu sisteme göre, hane halkı sayfası açılıyor, önce aile reisinin ismi ve kimlik bilgileri yazılıyor, sonra da hane halkının diğer bireylerinin.
Peki hani, artık yasalara göre ailede erkek yoktu? Diyelim ki bugün evlendiniz, gidip muhtara kaydınızı yaptıracaksınız, hemen daha ilk gün karşınıza aile reisliği çıkıveriyor.
Bütün sistemin değişmesi gerekiyor
İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Akif Ak, işlemleri eski evraklarla yürüttüklerini söylüyor:
Resmi evrak olarak sadece ikametgah nakil belgesinde aile reisi bölümü var. Ama muhtarların bütün kayıt sistemlerinde aile reisi bölümü yer alıyor. Bilgisayar programının tümünün değişmesi gerekiyor. Bizim kendi başımıza bunu değiştirmemiz mümkün değil, İçişleri Bakanlığından valiliklere, valiliklerden de muhtarlara genelge gelmesi gerekiyor.
Her haneye bir reis şart!
Akın verdiği bilgilere göre, yine muhtarlık kayıtları erkeğin aile reisi olması esasına göre düzenleniyor. Bir evde tek kişi bile yaşasa reis bölümüne onun adı yazılıyor. İki kardeş veya iki arkadaş aynı evde yaşadığı durumlarda da, mutlaka bir kişinin aile reisi olarak saptanıp kayıtlara işlenmesi gerekiyor.
Sorunun muhatabı belli değil
İçişleri Bakanlığında ise durumun muhatabı yok. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yetkililerine göre durumun muhatabı İller İdaresi Genel Müdürlüğü. İller İdaresi Genel Müdürlüğüne göre ise Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü.
İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Genel İdare Şube Müdürü Fatma Kırmızıtaşa göre ise muhatap herkes olabilir:
Binlerce yasa tasarısına bir yenisi daha eklenmeli, konuyla ilgili yasa tasarısı hazırlanmalı. Ama Meclisten geçer mi belli olmaz. Bu konu aynı zamanda, muhtarlıkların kullanacakları evraklar da ilgili bir konu. Muhtarların kullanacağı evraklar ise mahalle muhtarları tüzüğünde belirli. Dolayısıyla bu tüzüğün değişmesi gerekiyor.
Tasarı geçmeyebilir
Kırmızıtaşa göre durum zor:
Mahalle muhtarlarının durumunun iyileştirilmesiyle ilgili yaptığımız çalışmalar bile sonuca ulaşamadı. Hazırladığımız yasa tasarısı çalışmaları tamamlanamadı. Bu konuyla ilgili bir tasarının sonu ne olur bilemem.
Sonuç olarak yasalara göre aile reisliği kalkmış olsa da, muhtarlık kayıtlarına göre aile reisi var olmaya devam edecek. (FK/BB)