Aleviler için kutsal olan Muharrem ayı başladı.
Bu ayda Kerbela'da yaşanan acılar hatırlanarak kimsenin ağlamamasına özen gösterilir. Eğlenceden uzak durulmaya çalışılır, düğün nişan töreni yapılmaz.
Kerbela katliamı adına matem orucu tutularak aşure kaynatılır.
Aşure, Arabi aylardaki ilk ay olan muharremin 10. günü anlamına gelir. Her yıl kurban bayramının takip eden 21. günde oruca başlanır; 12. günün sonunda aşure pişer. Nuh peygamberle başlayan aşure geleneği 12 imama ithafen dağıtılır buna da 12 imam aşuresi derler.
Aleviler, muharrem orucunda, Kerbela'da Hüseyin'in yolunun kesilip susuz şehit edilmesi nedeniyle mümkün olduğunca sudan uzak durular. Etli yemeklerden uzak durulur çünkü canlıların öldürülmesi istenmez.
Mersin Cemevi Dedesi Hasan Kılavuz, bianet'e Muharrem ayını ve orucunu şöyle anlatmıştı:
* Muharrem ayı Anadolu Alevilerinin kutsal ayıdır. Mitolojik olarak Adem peygamberden günümüze kadar uzanır. Adem peygamberle başlayan üç gün oruç tutma geleneği Nuh peygamber tufandan kurutlunca 10 güne çıkmıştır.
* Anadolu Alevileri ise 10 günlük bu orucu Kerbela olayından sonra 12 güne çıkartıp ismini matem orucu koydu. Çünkü Kerbela'da hazreti peygamberin torunları, hazreti Ali'nin evlatları 12 imamların hepsi şehit edildi.
* Bütün peygamberlerin icazateleri ve iradetleri muharrem ayında oldu: Adem peygamberin cennete yeniden kabulü, Musa peygamberin kavmini ikiye ayrılan Kızıldeniz'den geçirerek Firavun zulmünden kurutulması, Yunus peygamberin balığın karnından çıkması, Nuh peygamberin tufandan kurtulması, Eyüp peygamberin o gün dertlerine şifa bulması, İbrahim peygamberin Nuh ateşinden kurtulması. (NV)