İlk gazetenin 30 Eylül 2005 tarihli nüshasında Muhammed Peygambere ait 12 karikatüre yer verilmesi, birinde de Muhammed Peygamberin başını, ucu ateşlenmiş bomba şeklinde bir sarıkla gösterilmesi, önce Danimarka'da yaşayan Müslümanlar ve Arap toplumların tepkisine yol açtı.
Kopenhag'a resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Erdoğan da bu rahatsızlığını Danimarka Başbakanı Rasmussen ile paylaşmıştı. Ancak Rasmussen, hükümetin basın müdahale etmek gibi bir yetkisi bulunmadığını ifade etmişti.
France Soir yazı işleri müdürü görevden alındı
Avrupa'daki bazı gazeteler, ifade özgürlüğünü savunmak için karikatürlere yer verirken bunu yapan Fransa'daki "France Soir" gazetesi yazı işleri müdürü Jacques Lefranc görevden alındı.
"Jyllands-Posten" gazetesi yazı işleri müdürü Carsten Juste ise, belki de kültürel temelli farklılıktan, 12 karikatürün yayımlanmasının Danimarka ve dünyanın diğer bölgelerindeki Müslümanlara karşı geliştirilmiş bir kampanya olarak değerlendirildiğini, bunun doğru olmadığını bildirdi.
Danimarka gazetesinde yer alan karikatürleri son olarak İspanya'da sağ eğilimli ABC gazetesi, Katalonya'da yayımlanan sol eğilimli "El Periodico" gazetesi de bir yorum eşliğinde yayımladı.
Gazete yorumunda, "Karikatürlerin bazı Müslümanları kızdırması anlaşılabilir. Ancak Kuran'ın gayrı insani bir şekilde ve olduğu gibi tasvir edilmesi adına, yabancı ülkelerde de taşlamalar ve eleştirilerin boğulmaya çalışılması kabul edilemez" denildi.
Avrupa'da bazı gazeteler karikatürleri bastı
İtalya'da "La Stampa" gazetesinde en çok tartılan karikatürlerden birisi, bir haberle birlikte yayımladı. Yüksek satışlı "Il Corriere della Sera" gazetesi ise, bu karikatürlerden ikisine Müslüman yazar Magdi Allam'ın köşe yazısıyla yer verdi. Yazısında Allam, karikatürlerin tepkiyi hakkettiklerini düşünüyor ancak ifade özgürlüğünün de korunması gerektiğini savunuyor.
Allam, "Batı, müdahale için ne bekliyor? İlla, Kopenhag veya Oslo'da bir Theo Van Gogh daha mı katledilmesi gerekiyor?" diye soruyor.
Karikatürleri yayımlayan gazeteler arasında İsviçre'deki "Blick", Hollanda'dan "De Volkskrant", "De Telegraaf" ve "NRC Handelsblad" ve Almanya'da "Die Welt" de bulunuyor.
Arap dünyası karikatürleri protesto etti
El Cezire televizyonu ise, Arap ve Müslüman dünyanın bu karikatürlere tepki gösterdiğini bildirdi. Kanal, binlerce Filistinlinin, Danimarka'yı protesto ederek, bu karikatürleri ilk yayımlayan gazetenin cezalandırılmasını istediğini duyurdu.
Buna göre, Suudi Arabistan, Kopenhag'daki Büyükelçisini geri çekti, Libya ise Büyükelçiliğini kapattı. Danimarka'nın Ortadoğu ile ticari ilişkilerinin de zarar görebileceği belirtildi. (EÖ)