Muş'un Sungu beldesinde 3 Eylül'de gözaltına alınan Muhammed Erol'un İl Jandarma Komutanlığı'nda maruz kaldığı işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunuldu.
bianet'e konuşan Muhammed Erol, işkencenin bir üsteğmenin odasında başladığını söyledi. Erol, şuan darp raporları almak için hastanede olduğunu belirterek vücudunun çeşitli yerlerinde morluk ve şişkinlikler olduğunu ifade etti.
Erol: Soğuk suyla ayıltıp tekrar dövüyorlardı
Maruz kaldığı işkenceyi anlatan Erol, "Beni saatlerce darbettiler. Oradaki askerler yorulunca, jandarma özel harekatçılar geldi, devam etti. Tekmeler, yumruklarla beni bayıltana dek dövüyorlardı. Soğuk suyla ayıltıp tekrar dövüyorlardı. Durumum kötüleşince ve şişkinlikler çıkınca beni hastaneye götürdüler" dedi.
Dün Muş Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe veren Erol'un avukatı Tarık Güneş ise, "hürriyeti tahdit, görevi kötüye kullanma, suçu bildirmeme ve işkence" suçlamasıyla jandarma özel harekatçılar hakkında suç duyurusunda bulunarak, faillerin cezalandırılmasını istedi.
Karakolda işkence, hastanede buz 'tedavisi'
Tanık ifadeleri ve kamera kayıtlarının Erol'un beldedeki evinde kötü muameleye maruz kalmadığı vurgulanan dilekçede, "Müvekkil 19:15-19:30 sularında diğer yan binaya, üsteğmen rütbeli birinin yanına götürülmüş ve burada saatlerce 4 sivil ve 3 üniformalı jandarma özel harekatı tarafından işkenceye maruz kalmıştır. Bu işkence fiili kaba dayak ve su ile ayıltma şeklinde devam etmiştir" denildi.
"Müvekkil gördüğü işkenceden sonra fenalaşmış ve Muş Devlet Hastanesi'ne saat 22:55'te götürülmüş, kendisine serum takılmış ve 3 saate yakın buz tedavisi ile şişlikleri indirilmeye çalışılmıştır."
Dilekçede ayrıca hastaneden usule aykırı bir adli muayene raporu hazırlandığı belirtilerek Erol'un Adli Tıp Kurumu'na sevki ile yeni bir darp ve cebir raporunun alınması talep edildi.
Önce gözaltına, sonra gözaltı kararı alındı
Askerlerin beldeye gittiği saat 16:00'dan karakola dönme ve işkencenin başladığı saate kadar Erol hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığına dikkat çekilen dilekçede, "Saat 21:00'de gözaltı kararı alınmış ve bu da yakalanmasına sebep olan suçtan değil memura mukavemet ve direnme suçlarından alınmıştır. Dolayısıyla şüpheliler tarafından müvekkile yönelik hürriyeti tahdit suçu da işlenmiştir" denildi.
Etkin soruşturma talebi
Tanık ifadeleri, kamera kayıtları ve hastane giriş saatinin askerlerin "mukavemetten yaralanma" iddiasını yalanladığı belirtilen dilekçede, "suç işleyen" jandarma personeli hakkında etkin soruşturma yapılması ve ceza davasının açılması talep edildi.
Meclis gündemine taşındı
"Muş İl Jandarma Komutanlığı'na götürülen Erol'a, burada darp ve işkence eden jandarma personeli ve sivil giyimli kişiler kimlerdir? Bu kişilerin tespit edilmesi ve haklarında adli ve idari soruşturmanın başlatılması için bir girişimde bulunacak mısınız?"
Yukarıdaki soru, Yeşil Sol Parti Muş milletvekili Sezai Temelli'nin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yer alan dört sorudan biri.
İşkence olayını Meclis gündemine taşıyan Temelli, Erol'un hastanede darp raporu alamamasının nedenini ve konuyla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını sordu.
Ne olmuştu?Muş merkeze bağlı Sungu (Norşîna Firink) Beldesi'nde 3 Eylül Pazar günü akşam saatlerine doğru askerler tarafından yapılan ev baskınıyla gözaltına alınan Muhammed Erol, İl Jandarma Komutanlığı'nda işkenceye maruz kalmıştı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla dün tutuklama talebiyle Muş Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk ettiği Erol, yurt dışı çıkış yasağı ve ayda iki kez adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. | |