* Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Aralarında HDP’nin de olduğu 11 siyasi parti infaz düzenlemesine dair yazılı açıklama yaptı.
İnfaz yasasında eşitlik istediğini belirten partiler, halihazırdaki değişikliklerin evrensel hukuk normları, insan hakları ve demokratik kriterlerle ilgisi olmadığı ifade edildi.
Açıklamada imzası bulunan partiler şöyle: Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), SODAP, Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Yeşil Sol Parti.
Tam adı “2/2762 Esas Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan teklif, Meclis Genel Kurulu'nda yarın (7 Nisan Salı) görüşülmeye başlanacak.
“Muhalifler bu düzenlemenin dışında tutuldu”
Ortak yazılı açıklamada özellikle denetimli serbestlik konusundaki eşitsizliklere değinildi:
“Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve yaşam hakları devletin ve iktidarın güvencesi altındadır. Ancak bu düzenleme ile ortaya çıkmıştır ki, AKP-MHP bloğu yaşam ve sağlık hakkı bağlamında sadece kendisine yakın olanları düşünmektedir. Kendisine muhalif olanların yaşam ve sağlık hakkı ise açıkça ihlal edilmektedir.
“Muhalif duruşları nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunan siyasiler, geçmiş dönem milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler, akademisyenler, sosyal medya paylaşımları ile düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmış olan yurttaşlar, öğrenciler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutulmaktadır. İktidar kendisine muhalif olanların yaşam hakkını hiçe saymaktadır.
“İfade özgürlüğünü kullananlar kapsam dışı”
“İktidara bağımlı ve taraflı olan yargının cezaevlerine doldurduğu siyasi tutuklu ve hükümlülerin, muhaliflerin bu düzenlemeden faydalandırılmamaları, evrensel hukuk kurallarına, AİHM ve AYM içtihatlarına da uygun değildir.
“Hırsızların, rüşvetçilerin, mafyanın faydalanacağı bir düzenleme, sadece iktidara muhalif olanları, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmış olanları kapsam dışı tutmaktadır. Muhalif duruşları sebebiyle tutuklu ve hükümlü olanların kapsam dışında tutulmasını, bu insanlık dışı ayrımcılığı asla kabullenmeyeceğiz.
“Hukuk ve insan hakları örgütlerini ve kurumlarını, muhalif siyasi partileri, toplumsal muhalefetin bütün kesimlerini, sendikaları, dernekleri, meslek örgütlerini, vicdan sahibi bütün yurttaşları bu düzenlemeyi ve iktidarın bu ayrımcı ve insanlık dışı tutumuna karşı adaletin sesini yükseltmeye çağırıyoruz.” (AS)