Avrupa'nın birçok ülkesi dün seçmenler sandık başına gitti; bugün ise (7 Mayıs) Suriye'de seçim yapılıyor.
Dokuz yeni partinin katıldığı seçimden hoşnut olmayan muhalifler seçimleri boykot ediyor. Ülkede şiddetin sürdüğünü söyleyen muhaliflere göre seçim göz boyamaktan öte bir anlam taşımıyor. İktidar ise seçimi demokratikleşme konusunda önemli bir adım olarak görüyor.
Bu sabah saat 7'de başlayan ve akşam 10'da bitecek seçime toplam 17 parti katılıyor.
Suriye'deki seçim yasasına göre dine ve etnik kimliğe dayalı parti kurulamıyor. Bu nedenle muhaliflerin güçlü gruplarından Müslüman Kardeşler gibi örgütler seçimde yer alamıyor.
Seçim sonuçları Suriye Meclisi'ndeki 250 sandalyede yer alacak partileri belirleyecek. İktidardaki Baas Partisi'nin kaç sandalye alacağı da şimdiden kestirilemiyor. 250 sandalye için yarışan aday sayısı yedi binden fazla.
Ülkede yaklaşık 14 milyondan fazla kayıtlı seçmen bulunuyor. Şu ana kadar gelen haberler seçimlere katılım oranı hakkında bir fikir vermiyor.
Suriye'de halkın bir önceki sandık mesaisi 26 Şubat 2012'de yapılan yeni anayasa referandumu için olmuştu. Suriye Yeni Anayasası yüzde 89.4'le kabul edilmişti. Katılım oranının yüzde 57.4 olduğu referandum muhaliflerce yine boykot edilmişti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın uluslararası baskılar sonucunda yapılacağı yönünde söz verdiği seçimler daha önce iki kez ertelenmişti. (YY)