Kuzey Kıbrıs'ta, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'na "hayır" deme kararı aldı.
Kuzey Kıbrıs'ın ana muhalefet partisi CTP dün Parti Meclisi'nde aldığı kararı kamuyoyuna duyurdu.
Karara göre CTP 21 Eylül'de, Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından New York'ta imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nı desteklemeyecek.
CTP Parti Meclisi'nin kararında Kıbrıs sorununda çözüm için kritik bir dönemin yaşandığı vurgulandı. Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de başladığı sondajla doğan krizin "Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için harcanması gereken enerjiyi tükettiği" söylendi.
Kararda CTP'nin Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'na hayır demesinin gerekçeleri de sıralandı:
* Kıbrıs Türk halkının varlığı, kimliği, iradesi göz ardı edilmiştir.
* Cumhurbaşkanı yetkilerini aşmış, Meclisi devre dışı bırakmıştır.
* Güney Kıbrıs, çözüm sürecini zora sokacak bir sorumsuzlukla davranmış, arama girişimini ısrarla sürdürmüştür. Türk tarafı ise karşı tavrıyla aynı hataya düşmüştür.
* Anlaşma içeriği Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını gözetmiyor. Adımıza imzalanan bu anlaşma için kim, nerede, nasıl bir müzakere yürütmüştür?
* Kuzey Kıbrıs'ın meclisinin iradesine büyük saygısızlık yapılmıştır.
* Yapılan anlaşmanın çözüm sürecine bir katkısı yoktur.
* CTP için en öncelikli ve şaşmaz hedef Kıbrıs sorununun çözümüdür.
CTP'nin oyu ret olacak
Ana muhalefet partisi CTP, bu gerekçelere dayandırdığı kararında hem Güney Kıbrıs'a sondaj çalışmalarını durdurma çağrısında bulundu hem de Kuzey Kıbrıs'la Türkiye arasındaki anlaşmaya ret oyu vereceğini duyurdu:
"Bu gerekçelerle, CTP olarak tarafları sağduyulu davranmaya ve halen devam eden arama/sondaj çalışmalarını, çözüme yönelik çabaların olduğu şu günlerde askıya almaya davet eder, Meclis gündemine gelen Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nı, Kıbrıs Türk halkının yüce çıkarlarına olan bağlılığımız gereği kabul etmeyerek, oy doğrultumuzun 'ret' olduğunu açıkça beyan ederiz."
Kuzey Kıbrıs'ta, Bakanlar Kurulu 28 Eylül'de, Türkiye ile yapılan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşmasını onaylamış ve Meclis'e sevk etmişti. (YY)