Fotoğraf: AA - Arşiv
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu yönündeki açıklamasına muhalefet temkinli yaklaştı.
CHP Enerji, Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan YardımcısıAhmet Akın, doğalgaz rezervi bulunmasını sevindirici olarak değerlendirirken, ancak bununne Türkiye’nin uzun yıllar boyunca tüketimini karşılayacak büyüklükte ne de cari açığın kapatılmasına imkan sağlayacak düzeyde olduğunu söyledi.
HDP Eş Genel BaşkanıPervin Buldan ise Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Ağrı'nın Doğuayazıt ilçesinde yaptığı değerlendirmede, “Siz her sıkıştığınız anda gaz çıkarıyorsanız, bu halk size ne inanır ne güvenir” dedi.
HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da enerji kaynaklarının totaliter rejimlerle yönetilen Venezuela, İran, Azerbaycan gibi ülkelere refah getirmediğine dikkat çekti.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Enerjide dışa bağlılığımızı minimize edecek bu kaynağı en verimli bir şekilde milletimizin refahı, ülkemizin güçlenmesi için kullanmak temel görev ve sorumluluktur” dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci, Tayyip Erdoğan’a “şükranlarını” iletirken, isim vermeden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı kastederek “Tek üzüntümüz; böyle önemli bir günün ekonomiyi iflasa sürüklemiş bir şahsın aklanması, hatalarının üstünün örtülmesi ve meşrulaştırılması için kullanılması olmuştur” ifadelerini kullandı.
SOL Parti’den yapılan yazılı açıklamada “Ülkemizin son yıllarda yıllık gaz tüketimi 45-50 milyar m3 arasındadır. Sahada yapılacak üretim bu ihtiyacın ancak belirli bir bölümün karşılayacaktır. Türkiye'ye gaz ithalatına sürdürmeye ve milyarlarca dolar ödemeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.
DEVA Partisi’nden yapılan açıklamada ise tahmini rezerv verisi dışında herhangi bir bilginin kamuoyuyla paylaşılmadığı belirtilerek “Rezervin ekonomimize katkısını ölçümlemek şimdilik mümkün değil” denildi.
Buldan: Her sıkıştığınızda gaz çıkarırsanız…
“Bir evde eğer mutfakta tencere kaynamıyorsa, milyonlar açlıkla, sefaletle karşı karşıyaysa ve siz her sıkıştığınız anda gaz çıkarıyorsanız, işte bu halk size ne inanır ne güvenir.
“Türkiye halkının sizin müjdelerinize karnı tok. İnsanlar, iş, aş, ekonomik krizin bitmesini, siyasi hesapların bitirilmesini istiyor. Siz bu ülkeyi hırsızlıkla, usulsüzlükle, krizlerle, tecritle, kayyumlarla yönettiniz ve halen aynı anlayışta ısrar ediyorsunuz…”
Akın: Cari açığın yüzde 24’ne karşılık
“Karadeniz’de ‘Sakarya Sahası’ adı verilen sahada 320 milyar metreküp doğalgaz bulunması sevindiricidir .%98,9 dışa bağımlı olduğumuz doğalgazda 320 milyar metreküp rezerv, tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır.
“Türkiye enerji anlamında dışa bağımlıdır. Türkiye halen enerjide %72 oranında dışa bağımlı bir ülkedir. AKP iktidara geldiğinde bu oran %67 idi. 2019 verilerine göre petrolde dışa bağımlılığımız yüzde 91.2’dir. Doğalgazda ise bu oran daha yüksektir ve yüzde 98,9’dur.
“Böyle bir durumda ülkemizin sınırları içerisinde 320 milyar metreküp rezervi olan doğalgaz bulunmuş olması amasız fakatsız bizi sevindirmiştir. Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp rezerv tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır.
“Türkiye, doğalgaz fiyatları ucuzlarken Rusya’dan çok daha pahalıya satın aldı. Bunun nedeni Rusya ile yapılmış uzun vadeli anlaşmalar. Bu anlaşmalar revize edilmediği sürece Rusya’dan pahalı doğalgaz almaya devam edeceğiz. Bu da vatandaşımızın faturalarına yansıyacak.
“Bu durum ekonomimiz, enerji ve ulusal güvenliğimiz açısından sürdürülebilir değildir. Enerji konusu, en stratejik konuların başında yer alır. Ulusal ve ekonomik güvenliğimizi doğrudan etkiler. Her keşif, enerjide de tam bağımsızlığı savunan bizleri mutlu eder.
“Keşfedilen saha, doğalgaz arama çalışmalarında güzel bir başlangıca işaret ediyor. Söylenildiği gibi ne Türkiye’nin uzun yıllar boyunca tüketimini karşılayacak büyüklükte ne de cari açığın kapatılmasına imkan sağlayacak düzeydedir.
“BOTAŞ’ın Elektrik Üreten Santrallere yaptığı doğalgaz satış fiyatları üzerinden bir değer hesaplayacak olursak: 1 m3 gaz 1400 TL, USD/TL: 7,30 varsayımıyla 1 m3 gaz 192 Dolar. 320 milyar m3 doğalgazın Türkiye piyasasındaki değeri 61,4 milyar dolara karşılık gelmektedir.
“46,4 milyar m3, ortalama tüketim üzerinden yıllık cari açığa katkı 8,9 milyar dolar olacaktır. Türkiye’nin son 10 yılda ortalama cari açığı ise 37 milyar dolar seviyesindedir. Keşfedilen sahadan elde edilecek gelir cari açığın yalnızca %24’üne karşılık gelmektedir.”
Paylan: Yalnızca ara gazı verir
“Doğalgaz, petrol totaliter rejimlerce yönetilen Venezuela, İran, Azerbaycan’a refah getirmedi. Demokratik Almanya, Hollanda ise doğalgazı olmadan refah içinde yaşıyor.
“Saray’ın israf rejimi iki yılda kasayı tüketti. Doğalgaz yalnızca ara gazı verir. Çöküşü durdurmaz!”
Altay: Güzel bir haber aldık
“Güzel bir haber aldık. Sevindik. Enerjide dışa bağlılığımızı minimize edecek bu kaynağı en verimli bir şekilde milletimizin refahı, ülkemizin güçlenmesi için kullanmak temel görev ve sorumluluktur.
“Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.”
SOL Parti: Gaz ithalatı sürecek
“Karadeniz’den gaz bulunmasında kuşkusuz bir kamu kuruluşu olan TPAO’nun uzun yılların emeğiyle yarattığı birikimin payı da büyüktür. Ancak, bugünden yarına bu sahadan gaz çıkarılması mümkün değildir.
“Resme daha dikkatle bakıldığında gazın bulunduğu sahanın jeolojik ve jeofizik dokusunun ve yapısının net biçimde belirlenmesi, güvenilir rezerv hesapları yapılması, üretim öncesi gerekli çalışmaların yapılması, tespit ve üretim kuyularının açılması, üretim platformunun kurulması, Türkiye'de gazın taşınacağı yerde yüzey tesislerinin inşa edilmesi ve sahada üretilecek gazı karaya taşıyacak uzun boru hatlarının yapımı, bunların hepsi, uzun zaman alacak yüksek bedelli yatırımlardır.
“Bugünden sahada yılda ne kadar üretim yapılacağını söylemek mümkün değildir. Ülkemizin son yıllarda yıllık gaz tüketimi 45-50 milyar m3 arasındadır. Sahada yapılacak üretim bu ihtiyacın ancak belirli bir bölümün karşılayacaktır. Türkiye'ye gaz ithalatına sürdürmeye ve milyarlarca dolar ödemeye devam edecektir.
“İktidar, 2002-2018 döneminde enerji arzı içinde yerli kaynakların payını arttırmak bir yana %31,3'den %27,6' düşürmüştür. Enerjide %72,4 oranında dışa bağımlı olan ülkemiz her yıl enerji ham maddeleri ithalatına 40 milyar dolardan fazla para ödemektedir.
Son iki yılda TÜİK rakamlarıyla enflasyon %35 artarken, yurttaşların tükettiği elektrik fiyatı %58, doğal gazın fiyatı %60 artmıştır. Madem ülkenin doğalgaz üretiminin bu kadar artması bekleniyor yurttaşa ‘doğalgaz fiyatlarını yarıya indirdik’ müjdesi verilmelidir.
“İşsiz ve düşük gelirli yurttaşların ve kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğal gaz, internet ve telefon hizmet bedelleri açık ve şeffaf bir şekilde karşılanmalıdır.
“Ticari olmayan tüketiciler için temel bir ihtiyaç olan elektrik ve doğal gazın fiyatları üzerindeki KDV yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalıdır. Enerji, eğitim, sağlık gibi temel bir kamu hizmetidir ve kamu eliyle verilmelidir. Elektrik üretiminde kamunun ağırlığı sağlanmalı, özelleştirilen elektrik ve doğal gaz iletim ve dağıtım hizmetleri kamulaştırılmalıdır. TPAO ve BOTAŞ birleşmelidir.”
Temurci: Ekonomiyi iflasa sürüklemiş şahsın aklanması…
“Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli enerji hamlesinde emeği bulunan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese şükranlarımızı ifade ediyoruz.
“Tek üzüntümüz; böyle önemli bir günün ekonomiyi iflasa sürüklemiş bir şahsın aklanması, hatalarının üstünün örtülmesi ve meşrulaştırılması için kullanılması olmuştur.
“Ülkeyi yönetenler keşke ikinci bir müjdeyi verip, ekonomi yönetiminde de yeni bir dönemi başlatabilselerdi.”
DEVA Partisi: Ekonomiye katkısını ölçümlemek mümkün değil
Karadeniz’de yapılan araştırmalar sonucu bulunan doğal gaz rezervleriyle ilgili haberler, ülkemiz için hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
Tahmini rezerv verisi dışında herhangi bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmadığı için rezervin ekonomimize katkısını ölçümlemek şimdilik mümkün değil. Şeffaf yönetim ilkesi gereği, en kısa zamanda detayların açıklanmasını temenni ediyoruz. (EKN)