İnternet'in İran kamuoyuna uzanma ve bilgi paylaşmanın bir kapısı olduğunu bildiren HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölümü Temsilcisi Joe Stork, yaptığı açıklamada, hükümetlere bağlı olmayan kuruluş temsilcilerinin tutuklanması veya gözetim altında tutulmasıyla sivil toplum temsilcilerinin can güvenlikleri konusunda korku yaşadıklarını açıkladı.
"Muhafazakarlar tepki alıyor, baskı yapıyor"
İran'ın en önemli sivil toplum kuruluşlarının seslerini İnternet kanalıyla duyurabildiklerini anımsatan örgüt, İranlı yetkililerin ülkenin gitgide büyüyen bağımsız hükümet dışı kuruluşlarının oluşturdukları ağı kırmayı amaçladığını savundu.
Tutuklamalara 7 Eylül'de başlandığını aktaran örgüt, hükümetin ilk kez NGO'larda görev yapan orta düzeyli aktivistleri hedef aldığını belirtti. Yetkililer, İnternet bağlantılı tutuklamalarda ise bu siteleri işleten üst düzey siyasiler yerine buna katkı sağlayan gazeteci ve teknisyenleri hedef alıyorlar.
"Toplumdan tepki alan muhafazakar liderler, bu insan hakları savunucularının en temel hakları ellerinden alınıyor" diyen Stork, tutuklamaların yapıldığı gün herhangi bir gerekçeden söz edilmezken, Adli makamların çok çeşitli gerekçeler ileri sürdüklerini iddia etti.
"Ahlak suçundan yargılanacaklar"
12 Ekim'de bir açıklama yapan Adliye sözcüsü Cemal Kerimi Rad, tutukluların "rejim karşıtı propaganda", "ulusal güvenliği tehlike altına atmak", "kamu düzenini bozma" ve "kutsal inançlara hakaret" iddialarıyla suçlandıklarını açıkladı. Yargının başı Ayetullah Şahrudi ise, devlet televizyonuna 27 Ekim'de verdiği mülakatta, "Bu insanlar, ahlaki suçlara ilişkin yasalar uyarınca yargılanacaklar" dedi.
Bazı tutukluların avukatı Nemat Ahmedi ise, müvekkillerinin bir kişilik hücrelerde tutulduklarını, onlarla görüşmek istediğinde ard arda engellerle karşılaştığını açıkladı. (EÖ/BB)