KONDA araştırma şirketi genel müdürü Bekir Ağırdır, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) için Mart ayı içinde 36 ilde gerçekleştirdiği anketlerin sonuçlarına yönelik "Anketlere verilen cevaplar gösteriyor ki farklılıklar kadın veya erkek olmaya göre değil, zihniyetlere göre farklılık gösteriyor." dedi.
Araştırma sonuçlarına göre yüzde 80 civarında bir kesimin kadının siyasette önemli görevlere gelmesini, bunun siyasetin üslubuna olumlu katkısı olacağını savunduğunu belirten Ağırdır, "Ancak aynı kişiler oy verdikleri partilerin bu konudaki politikasını bilmiyorlar" diye ekledi.
Ağırdır: Yeni anayasa konuşurken kadın temsili önemli
Seçim sonucunda iktidar ve ana muhalefetin yerinde kalmasını beklediklerini söyleyen Ağırdır "Ancak seçimden sonra kim ne kadar milletvekili çıkarırsa çıkarsın yeni anayasa, Kürt meselesi ve kadın temsili konuşulacağı için bu seçim siyasi tarihimizin en önemli seçimidir." diye konuştu.
"Araştırmamız sonucunda çıkan önemli bir bulgu da şudur ki bizim laiklik diye tartıştığımız meseleler bile özü itibariyle kadının gündelik hayattaki rolü tartışmasıdır. Bunu kadın üzerinden değil, de laiklik üzerinden konuştuğumuz için daha çıkmaz sokaklara giriyoruz.. Yani çatışmanın temelinde kadına yönelik bakış açısı yatmaktadır. Bu anlamda eğer bu parlamentoda yeni bir anayasa konuşacaksak ki böyle görünüyor, o zaman kadın temsili önemlidir"
Aydın: Muhafazakar olan halk değil, partiler
KA.DER genel başkanı Çiğdem Aydın ise araştırma sonuçlarına dayanarak muhafazakar olanın halk değil, erkek egemen partiler olduğunu söyledi ve halka "Anketörlere söylediğiniz şeyleri parti yöneticilerine de söyleyin. Kadın adayları destekleyeceğinizi, kadın politikaları olan partilere oy vereceğinizi onlara da söyleyin" diye seslendi.
Aydın, partilere ise "Adayınız kadın olsun, partiniz iktidar olsun." çağrısında bulundu.
5 bin 434 kişiyle yüz yüze görüşerek yapılan anketlerin sonuçlarından bazıları şöyle:
* Ankete katılanlardan yüzde 63'ü adayın kadın olması halinde oy vereceği partinin değişmeyeceğini, yüzde 9'u kararının güçleneceğini, yüzde 23'ü kararının kimin aday olduğuna bağlı olarak değişeceğini, yüzde 5'i ise oy vermekten vazgeçeceğini söylüyor.
* Kadının mecliste ve siyasette az temsiline sebep olarak ankete katılanlardan yüzde 39'u "siyasette kadınlara yeterince destek verilmemesini", yüzde 27'si "kadınların siyaset yapamayacağı düşünüldüğünü", yüzde 20'si "aile sorumluluklarının ağır bastığını", yüzde 14'ü ise "seçmenlerin kadın milletvekilini istemediğini" belirtiyor.
* Ankete katılanların yüzde 77'si kadın milletvekili sayısının artması sonucunda siyasette üslubun iyi yönde gelişeceğini düşünüyor. Yüzde 12'lik kesim bu önermenin yanlış olduğunu düşünürken, yüzde 11'lik kesim ise kararsız.
* Kadın sayısının artması halinde mecliste aile içi şiddet, çocuk bakımı, doğum izni, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınacağını savunanlar katılımcıların yüzde 84'ünü oluştururken, yüzde 9'luk kesim kararsız, yüzde 7'lik kesim ise bu görüşe katılmıyor.
Anket sonuçlarının tamamı KONDA'nın web sitesinde yayınlanıyor. http://www.konda.com.tr/tr/raporlar.php?tb=2
Rapor, Pazartesi gününden itibaren KA.DER'in web sitesinden de indirilebilir. (EG/EÖ)