Fotoğraf: İngiltere'de hükümetin sığınmacıları tıkmayı tasarladığı tekne Bibby Stockholm/metro
Muhafazakar Birleşik Krallık hükümetinin Göç Bakanı Robert Jenrick ülkenin sığınmacıları tekneye hapsetme uygulamasının yol açtığı krizi sona erdirmek için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) çekilme tehdidi savurdu. Hükümetin "gereken her şeyi yapacağı" uyarısında bulunan Jenrik, bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekilme anlamına mı geldiği sorusunu "evet" diye yanıtladı.
TIKLAYIN-Af Örgütü'nden Bibby Stockholm gemisiyle ilgili açıklama
Birleşik Krallıkta yayımlanan Daily Mirror yorumcusu Sophie Huskisson AİHS'ten çekilmenin halen sözleşme dışına çıkmış olan Rudya ve Belarus ile aynı safa geçmek anlamına geleceği konusunda hükümeti uyardı ve bu adımın Başbakan Rishi Sunak'ın Muhafazakar Parti'deki sertlik yanlıları karşısında duramadığı ve acze düştüğü suçlamalarını daha da körükleyebileceği yorumunda bulundu.
Hükümet, daha önce AİHS içinde kalarak "sığınmacıları tekneye yerleştirme" taahhüdünü yerine getirebileceğini ısrarla savunsa da sığınmacıları sonunda Ruanda'ya gönderme planının hala Yüksek Mahkemeden geçmemiş olması dolayısıyla Muhafazakar Parti içinde AİHS'ten çekilme baskısı sürüyor. İçişleri Bakanı Suella Braverman daha önce de Birleşik Krallık'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargı alanında denetlenen sözleşmeden çıkması gerektiğine ilişkin kendi kişisel görüşünü dile getirmişti.
Jenrick, Çarşamba günü Times Radio'ya "Başbakan, İçişleri Bakanı ve kendisinin [...] sorunu çözmek üzere Avrupa'daki en kapsamlı planı ürettik{lerini]" söyledikten sonra "sınırlarımızı savunmak ve sığınma sistemimize düzen getirmek için sonunda ne gerekiyorsa onu yapacağız." diye konuştu. Bunun AİHS'ten çekilmeyi de kapsayıp kapsamadığı konusundaki ısrarlı sorular karşısında da "Ne gerekiyorsa onu yapacağız" demekten kaçınmadı.
İngiltere ve Galler Hukukçular Derneği Başkanı Lubna Shuja ise, "AİHS'ten çekilmek, Birleşik Krallık'ın, halen sözleşmeden çekilmiş olan Rusya ve Belarus gibi Avrupa dışına düşmesine neden olacaktır," dedi ve hükümetin sığınma sistemindeki sorunlarla başa çıkmak için her bir vakayı ayarıca ele alarak Yasadışı Göç Kanunu kapsamında değerlendirebileceğini söyledi. Hükümetin tutumunu "Cevizi, ceviz kıracağı yerine balyozla kırmaya kalkmak"tan farksız olarak niteleyen Shuija, "hükümeti zaten elinde tuttuğu ceviz kıracağını kullanmak yerine bireysel hakları korumak ve siyasi istikrarı desteklemek üzere tasarlanmış son derece başarılı uluslararası bir anlaşmayı terk etmekle eleştirdi.
AİHS, Bİrleşik Krallığın çekildiği Avrupa Birliği'nin değil halen üyesi olduğu Avrupa Konseyi bünyesindeki bir sözleşme olduğu için ülke Brexit'ten ötürü AİHS'ten otomatik olarak ayrılmadı. Ancak AİHS'ten çekilmek ülkeyi çoğu Avrupa ülkesiyle karşı karşıya getirebilir ve Kuzey İrlanda'daki Hayırlı Cuma Anlaşması'nın yürütülüşü ve Avrupa Birliği ile imzalanan Brexit anlaşmaları bağlamında karışıklıklara da yol açabilir.
(AEK)