IPS İletişim Vakfı'nın bu yıl yedinci kez düzenlediği Okuldan Haber Odasına (OHO) eğitiminin ikinci günü, CNNTürk Haber Kameramanı Serkan Emekçi ile son buldu.
Haber kameramanının neler yaptığını, alanda çalışırken ne gibi zorluklar yaşadığını anlatan Emekçi, çatışma bölgelerinde edindiği deneyimlerden de videolar izletti.
"Eylemci tarafına geçersek gazdan etkilenir, görüntü alamayız"
Emekçi, haber kameramanı olarak eylemlerde genellikle polisin tarafından çekim yapmalarının eleştirilmesine yanıt vererek söze başladı:
"Eylemlere gitmemizdeki temel gerekçe orada işimizi yapabilmek. Eylemcilerin içinde olursak atılan gazlardan doğrudan etkileneceğiz ve işimizi yapamayacağız. Bu kez yine bize kızacaksınız, neden görüntü yok diye… Bunda başka bir niyet aramamanızı isterim" dedi.
"Önemli olan haber üretmek değil, haberi olduğu yerde tüketmek"
İç savaşı görüntülemek üzere Suriye'nin Halep ve Azez kentine gittiklerini anlatan Emekçi, Özgür Suriye Ordusu'nun çatışma görüntülerinin yer aldığı haber videolarını izletti ve orada yaşadıklarını ayrıntılı biçimde anlattı.
Kendisinin dosya haber türünü tercih ettiğini, daha geniş biçimde çalışmayı sevdiğini söyleyen Emekçi, televizyon kanallarında giderek hızın ön plana çıkmasını eleştirerek "Artık 3G teknolojisi var; önemli olan haber üretmek değil, haberi olduğu yerde tüketmek oldu. Bu yaklaşım, bilginin doğruluğunun teyidini de geri plana itiyor" diye konuştu.
"AA'da savaş muhabirliği eğitimini özel harekat timleri veriyor"
Emekçi, bir soru üzerine çalıştığı haber kuruluşunda çatışma bölgelerine giden gazeteci ve kameramanlara herhangi bir eğitim verilmediğini, özel bir sigorta yapılmadığını söyledi:
"Yabancı TV'ler daha profesyonel. Muhabir ve kameramanların mutlaka sigortaları yapılıyor, geçirdikleri her gün için tazminat ödeniyor. Bazılarının vücutlarına çip takılıyor, kendisinden haber alınamazsa nerede olduğunu öğrenmek için. Kalmaları için sığınağı olan, güvenli bir ev bulunuyor. Bize Halep'e gidiyorsun diyorlar, gidiyoruz. Aldığımız tek önlem çelik yelek ve kask giymek.
Kısa süre önce Anadolu Ajansı (AA) savaş muhabirliği eğitimleri vermeye başladı. Orada da eğitimi özel harekat timleri veriyor."
"Anaakım 10 yıl önce de aynı anaakımdı"
Son olarak Gezi eylemlerinde genel olarak anaakım, özel olarak da CNNTürk'ün taraflı yayıncılık yaptığı yönündeki eleştirilerin değerlendirildiği konuşmada Emekçi, aslında anaakımda değişen bir şey olmadığına işaretle "Anaakım 10 yıl önce de aynı anaakımdı: Köyler yakılırken de tek bir görüntü vermedi, faili meçhul cinayetler hakkında da yayın yapmadı. Bu halk o zaman neredeydi? Anaakımda pek birşey değişmedi" diye konuştu. (CU/HK)