* Fotoğraf: AA/Arşiv
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Türkiye, geçen yıl (2021) çıkan 2 bin 793 yangında son 10 senenin toplamından daha fazla ormanlık alanını kaybetti. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre yanan ormanlık alanın büyüklüğü 139 bin 503 hektar.
İklim krizi nedeniyle dünyanın her geçen gün daha fazla ısınması, yangınların gerçekleşmesindeki en önemli etken iken yangınları engellemek için alınmayan önlemler de orman yangınlarına zemin hazırlıyor.
TIKLAYIN - Yaza girerken Türkiye yeni orman yangınlarına ne kadar hazırlıklı?
Beş günde 17 bölgede orman yangını
Son olarak dün (6 Haziran) Muğla'nın Bodrum ilçesi Bitez Mahallesi ve Köyiçi mevkisindeki makilik ve tarım arazisinde orman yangını çıktı. Rüzgârın etkisiyle alevler kısa sürede yayıldı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri bölgeye sevk edildi.
Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde çıkan orman yangınları ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre ise yangınların nedeni yıldırım düşmesi.
Seydikemer, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Marmaris, Menteşe, Milas ve Bodrum ilçelerinde çıkan yangınlarda yaklaşık 2 hektar ormanlık alan zarar gördü.
TIKLAYIN - Son 10 yılın orman kayıplarının yüzde 65'i 2021 yangınlarından
31 Ekim'e dek girişler yasak
Muğla'daki bazı ormanlık alanlara giriş, 31 Ekim 2022'ye dek yasaklandı. Muğla Valiliği tarafından yapılan 2022/2 sayılı Orman Yangınlarını Önleyici Tedbirler'e göre amaç: Kent sınırları içerisinde orman ve kırsal alanlarda çıkabilecek yangınları önlemek.
31 Ekim'e kadar girişlerin yasaklandığı bölgeler şöyle:
Gökova Körfezi, Ula, Akbük, Datça Reşadiye Yarımadası, Güvercinlik, Göltürkbükü, İztuzu, Köyceğiz Gölü, Dalyan, Göcek, Faralya, Kelebekler Vadisi, Menteşe Kavak ormanları ve Yatağan.
Belirtilen alanlara yetkililerden izni alınmadan girilemeyecek, etkinlik ve piknik yapılamayacak, araç park edilemeyecek.
Karar kapsamında orman içi ve yol kenarlarında bulunan turizm tesisleri, çadır kamp ve piknik alanları ile düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balon, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanımı da yasak.
Söz konusu bölgelerde süren denetimler aracılığıyla, yasağı ihlal edenler hakkında cezai işlem uygulanacak.
(TY)