* Fotoğraf: MA.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), kentin farklı ilçelerinde yaşanan ekolojik yıkım ve talana karşı basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada "Çimento fabrikasına hayır", "Muğla'da çimento fabrikası istemiyoruz", "Yeşilimize, zeytinimize, balımıza dokunma" ve "Akbelen için adalet" pankartları açıldı.
28 Temmuz'da gerçekleştirilen açıklamaya çok sayıda yurttaşın yanı sıra siyasi parti, kurum ve sendika temsilcisi de katıldı. Basın açıklamasını MUÇEP Menteşe Meclisi üyesi Haluk Özsoy okudu.
Muğla'nın çok katmanlı bir ekolojik talanla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Özsoy "Ormanlarımızın yüzde 8'ini yangınlar sonucu kaybetmemişiz gibi turizm tahsisleri ve madencilik faaliyetleri ile kalanı da yok edilmek İsteniyor. Muğla coğrafyasının yüzde 59'i maden ruhsat alanı olarak tahsis edilmiş durumda. Sekiz köyümüz kömür ocakları tarafından yutuldu, haritadan silindi," dedi.
Cennet Koyu
Bodrum Cennet Koyu'nda SİT ve koruma alanı içerisinde kalan araziyi, Danıştay tarafından iki kez iptal edilmesine rağmen Özelleştirme İdaresi'nden satın alan Cengiz İnşaat'ın faaliyetlerine de değinilen açıklamada Marmaris Kızılbük'teki otel projesiyle, doğal yaşamın şimdiden geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar gördüğü söylendi.
TIKLAYIN - Mehmet Cengiz, Bodrum Cennet Koyu'na villa ve otel yapıyor
Yatağan'daki termik santralin "Yeraltı Kömür İşletmesi" projesine 'ÇED olumlu' kararı, Datça'da Kargı Koyu ve Kızlanaltı'nda toplam 238 bin metrekarelik 17 farklı arazi için özelleştirme kararı verildiğinin belirtildiği açıklamada "Hep birlikte bu saldırılara karşı; Muğlamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için direniyoruz. Sermayenin saldırılarına karşı bu direnişte belediyelerimizin bizlerle birlikte olmasını istiyoruz," dendi.
TIKLAYIN - "Yatağan'daki akciğer kanseri oranları Türkiye ortalamasının üzerinde"
Çimento fabrikası
Kitle, açıklamanın ardından Deştin ve Bayır mahallelerinde yapımına devam edilen çimento fabrikasına verilen yapı ruhsatının iptal edilmesi için Menteşe Belediyesi önüne yürüdü.
Kurumlar adına ortak basın metnini okuyan Burcu Özdemir "Çimento firması, Menteşe Belediyesi'nden aldığı yapı ruhsatına dayanarak çimento yıkım projesini bitirmek için yedi aydır var gücüyle çalışıyor. Çimento Yıkım Projesi'ni iş işten geçmeden durdurabilmek için bugün için tek seçenek yapı ruhsatının belediye tarafından iptal edilmesidir," dedi.
TIKLAYIN - Tehlikeye davet: Muğla'da çimento fabrikası kurulacak
109 gündür süren direniş
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'nin belediyeyle yapı ruhsatının iptalini görüştüğünün bilgisini de veren Özdemir, "CHP Genel Merkezi başta hukuki olmak üzere her türlü desteği vermiş ve vermeye de hazır olduğunu söylemişken belediye daha neyi beklemektedir? Ali Öztunç'un iptal görüşmeleri için bizlere söz verdiği gün olan 27 Mayıs'tan bu yana tam 61 gün geçmiştir. Bizlere verilen sözlerin tutulmasını ve yapı ruhsatının iptalini istiyoruz," dedi.
Çimento fabrikasına karşı Bayır Mahallesi'nde 109 gündür direndiklerini söyleyen Özdemir, yaşam alanlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.
Menteşe Belediyesi tarafından sesleri duyulana kadar belediye önüne gelmeye devam edeceklerini dile getiren Özdemir, Muğla için felaket projesi olan fabrika inşaatının derhal durdurulması çağrısında bulundu.
(TY)