Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı müfredat taslağından somut örnekler vererek taslağa dair yaptığı ilk saptamaları ve eleştirileri duyurdu.
Eğitim müfredatının “daha uzun zamanlı, geniş tabanlı katılımla tartışılması ve üzerinde mutabık kalınan temel yaklaşımlar üzerinden hazırlanması gerektiğini” vurguladı.
Eğitim bilim çevrelerinin yapacağı önermelerin dikkate alınması ve kapsamlı değişikliklerin yapılmasının gerekliliği dile getirildi.
Eğitim Sen’in saptamalarından bazıları şöyle...
İslami kimlik
*”Önceki müfredatın geneline Türk İslamcı gelenek damga vurmuş iken, bu müfredatta İslami kimlik ve vurgu daha ön plana alınmış. Türkçe, Sosyal Bilgiler, Tarih, Seçmeli Tarih Dersleri, Türk Dili ve Edebiyat derslerinde önerilen konu içeriklerinde ve kazanımlarda milliyetçi yaklaşımların yanında İslamcı geleneksel yaklaşımın abartılı, örtük ve açık bir şekilde yer aldığını söylemek mümkün.
“Sıralama köklerine, dinine, diline ve tarihine sahip çıkıp, bu değerleri benimseyen, aynı zamanda evrensel değerleri de özümsemiş insan model yaratmak amaçlanmış.
“Temel alınan asıl değerler bunlar olunca evrensel değerlerin bir bölümü aksesuar gibi kalmış.”
Edebiyat
*”Türk Dili ve Edebiyatı dersinde şiir, öykü, roman vb gibi eserlerin seçiminin ucunun açık, kitapların hangi şair ve yazarlara ait olduğunun tercihlerinin ders kitaplarının yazarlarına bırakılması, kitapların yazım sonrasında inceleme ve onay sürecinde TTK’da yaşayacağı serüvenin nasıl şekilleneceği birçok soru işaretini beraberinde taşımaktadır.
"Örneğin, bu şairler arasında yer alan Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Ahmet Arif gibi şairlerin şiirleri olacak mı? Veya yeniden kitaplarda bu şairlerin şiirlerine yer verilecek mi?
“Benzer durum roman ve öykü yazarları içinde geçerli. Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Ahmet Ümit, Adalet Ağaoğlu, Mehmet Uzun, Vedat Türkali gibi yazarların eserleri okutulacak mı, bu eserlerden bölümlere ders kitaplarında yer verilecek mi?”
İnönü ve Atatürk
*”Cumhuriyetin kuruluşu ve sonrasında, Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstlenmiş tarihi kişiler arasında İsmet İnönü’nün olmaması bilinçli bir tercih mi? Yoksa unutma mı? Açıklanması gerekir.”
*”Derslerin tamamında bir ‘sadeleştirme’ söz konusu. Bu ‘sadeleştirmeden’ 1, 2. ve 3. sınıf Hayat Bilgisi dersinin ‘ülkemizde hayat’ ünitesinde yer alan Atatürk ile ilgili bilgilerde payına düşeni almış.”
15 Temmuz
*”15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile Zafer Bayramının 1. sınıflarda işlenecek olması sınıf seviyesi düşünüldüğünde anlamsızlaşabilir.
Darwin
*”‘Hayatın başlangıcı ve evrim’ ünitesi çıkarılmış. Biyoloji bilimine büyük katkılar sunmuş tarihi kişiler arasında Darwin yok. Darwin ve evrim düşmanları ile karşıtlarının istediği olmuş. Bu üniteye biyoloji müfredatında yeniden yer verilmesi biyoloji biliminin temel esasları açısından önemlidir.” (YY)
Eğitim Sen’in hazırladığı Müfredat Taslaklarından Somut Örnekler’e buradan ulaşabilirsiniz.
MEB'in hazırladığı müfredat taslağına buradan ulaşabilirsiniz.